Bakonyi vadgombócok rotyogtak a bográcsban

2023.05.20. 20:00

Jól kifőzték a hagyományos értékek életben tartásának módját

A bakonyi húsgombócba vadhús került és erdei gombák alkották a pörköltet, amiben megfőzték, no meg a kapros nokedli sem hétköznapian nézett ki a tányérban a tájjellegű ételek jóízű hangulatban telt versenyén, amit a Veszprém Vármegyei Önkormányzat a Bakonyi Lokálpatrióták Fesztiválja keretében szervezett meg.

Rimányi Zita

Reguly szakképző iskola csapata is kitett magáért

Fotó: Rimányi Zita

– A jókedvvel és a népi mesterségekkel találkozhattunk, utóbbi pedig azért fontos, mert az utolsó pillanatban vagyunk e téren, most még élnek azok az emberek, akik gyakorolták azokat, így beszélhetnek róluk. Ha a hagyományos ételeket elkészítjük, a hagyományos kézművességet élőben bemutatjuk, akkor igazán értékesek. A főzőcsapatok, a tánccsoportok, az énekkarok pedig a közösségteremtő értékük miatt fontosak, hiszen ahhoz, hogy műsort tudjanak adni vagy benevezzenek egy főzőversenyre, a hétköznapokban is együtt kell lenniük tagjaiknak – mondta el köszöntőjében Kovács Zoltán országgyűlési képviselő. 

Az értékek megléte önmagában természetesen nem elég, meg is kell őrizni azokat, méltóképp, mai módon – erről Egry József festőművészt idézve Polgárdy Imre, a vármegye közgyűlésének elnöke beszélt és hozzátette: e gondolat jegyében szervezték meg a fesztivált. Szavai szerint arra törekszenek, hogy a helyi ételek, a helyi művészet révén is erősítsék az itt élők kötődését a térséghez. A bográcsban főzők, a fellépő táncosok, énekesek, a kézművesek voltak ezúttal a főszereplők – jegyezte meg.  

A tájjellegű ételek főzőversenyére a Veszprém Vármegyei Önkormányzat csapata bakonyi sertésragut készített. Imre László kezében volt a fakanál, ezért tőle kérdeztük meg, mi került bele az alapfűszereken kívül. Zöldség, tejföl és gomba, mellé pedig kapros nokedlit tálaltak. Különösebb szakácstitokról nem tudott beszámolni, addig kell főzni az ételt, amíg kész nem lesz, figyelni, kóstolgatni kell. Ahhoz pedig nem is kellett hozzáfűzni semmit, milyen jól sikerült a kész ragu és a köret tálalása.

A pincepörkölt illata szintén vonzotta a programokra érkezőket. A borzavári csapat egyik tagjától, Csiki Róbertnétől megtudtuk, hogy a sertéshússal együtt főzték meg a krumplit, a fűszereket pedig óvatosan adagolták. Egészen más az íze a szabadban, a bográcsban készült ételeknek – állították mindannyian, akik részt vettek e versenymenü összeállításában. Talán azért is érezték finomabbnak a pincepörköltet, mert esős napok után végre napsütéses hétvégén tölthették idejüket jó levegőn. 

Reguly Betyárok – ilyen néven is érkezett nevezés a bakonyi tájjellegű ételek főzőversenyére, a zirci szakképző iskola, a Reguly csapata diákokból és pedagógusokból állt. Igazi különlegességgel rukkoltak elő, annyiféle alapanyagot felhasználtak, hogy már azok felsorolása jól lakatta az embert. Somogyi Tamás elmondta, hogy a bakonyi vadgombóchoz a szarvas-, a vaddisznó- és a dámhúst, a szalonnát, a hagymát ledaralták, tojást, lisztet tettek hozzá, sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezték. Gombapörköltben főzték meg, a végén behabarták. Ötféle erdei gombát használtak a mártáshoz, vargányát, csiperkét, laskát, szegfűgombát és májusi pereszkét, amit a Bakonyban tavasszal rögtön a korán megjelenő kucsmagomba után lehet szedni. Mindehhez medvehagymás galuskát szaggattak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában