Magyar nemzeti parkok hete

2023.05.26. 14:00

Nagy István agrárminiszter: „Életet ad a természet”

Tizenhetedik alkalommal nyitották meg a Magyar nemzeti parkok hetét a füredi Tagore sétánynál május 26-án, pénteken. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága (BfNPI) szervezte az eseményt, ahol az ország mind a tíz nemzeti parkja bemutatkozik termékekkel, tájékoztatókkal.

Kovács Erika

A miniszter méltatta a nemzeti parkok – melyeket egyre több, évente csaknem 1,7 millió ember keres fel – összetett tevékenységét

– A természet nemcsak látványt ad, hanem magát az életet. Civilizációnk függ a természeti rendszerektől, melyek biztosítják a tiszta levegőt, a jó és termőképes talajt, az iható vizet, az egészséges élelmiszert, mondta Nagy István agrárminiszter, Pesti Attila, a BfNPI osztályvezetője köszöntője után. A tárca vezetője egy idézettel kiemelte: „Minél mélyebben hatol az ember a természet titkaiba, annál nagyobb tiszteletet érez Isten iránt”. Elmondta továbbá, a védelem önmagában kevés, kell mellé ismeret, szemléletformálás, környezeti nevelés. Mindez szolgálja a természet és a teremtés védelmét. 

A miniszter méltatta a nemzeti parkok – melyeket egyre több, évente csaknem 1,7 millió ember keres fel – összetett tevékenységét. Hazánkban van 62 bemutatóhely, 38 látogatóközpont, négy arborétum, 40 idegenforgalmi barlang, csaknem ezer kilométer tanösvényhálózat és 402 ökoturisztikai létesítmény. A parkok több mint 90 milliárd forint értékben 465 beruházást valósítottak meg, 300 ezer hektáron javították az élőhelyek állapotát. A munka folytatódik, mert az Európai Bizottság 2027-ig 42 milliárd forintot meghaladó forrást biztosított. – A tíz nemzeti park a hazai ökoturizmus meghatározó szereplője. A nemzeti parkok hete az év legnagyobb turisztikai programja – hangsúlyozta a miniszter, majd beszélt az idén ötvenéves Hortobágyi Nemzeti Parkról, mely hazánk első és legnagyobb parkja. Az igazgatóságoknál 1250-en dolgoznak, éves büdzséjük a pályázati forrásokkal együtt 20 milliárd forint. Kiemelte, hogy a parkok programjához kapcsolódik Balatonfüreden a Balatoni hal- és borünnep, mely szintén pénteken kezdődik. 

– A nemzeti parkok hete és a vele egy időben megrendezett halászati és borászati rendezvény erősíti egymást, mert mindegyik az értékek védelméről, tiszteletéről, a természet fontosságáról, a hagyományokról szól – mondta Bóka István, Balatonfüred polgármestere. Szerinte mindennek külön szépséget ad, hogy pünkösdkor várják az embereket ezekkel a rendezvényekkel, és a gyerekeket is programokkal ajándékozzák meg. A polgármester aláhúzta a természetvédelmet, az ökoturizmust, kulturális értékeinket, az ősök tiszteletét, akik a szőlészettel és borászattal fenntartották a településeket, majd köszönettel beszélt a BfNP munkájáról, az együttműködésről. Külön szólt a Lóczy-barlang Látogatóközpontról.  

A megnyitó után, a Föld napja alkalmából rendezett ünnepségen Nagy István agrárminiszter és Rácz András természetvédelemért felelős államtitkár szakmai díjakat adott át a Vaszary Galériában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában