Számot adtak a tudásukról

2023.05.08. 16:25

Pápán is megkezdődött az érettségi

A ballagási ünnepséget követően május 8-án megkezdődtek a 2023-as érettségi vizsgák. Elsőként magyar nyelv és irodalomból adtak számot tudásukról a diákok. A Pápai Petőfi Sándor Gimnáziumban hétfőn reggel 55 tanuló foglalta el helyét az iskolapadban.

Haraszti Gábor

A Petőfi Gimnáziumban 55-en kezdték meg az érettségit

Fotó: Haraszti Gábor

Ebből a tárgyból országosan középszinten 72.569, emelten pedig 1771 tanuló érettségizett. A magyarvizsga szövegértési részében egy kortárs magyar írónő 2018-ban megjelent, borokról szóló ismeretterjesztő szövegét kapták a vizsgázók. A diákok a gyakorlati szövegalkotási feladatban két opció közül választhattak: vagy a Bringázz a suliban! kampánnyal kapcsolatban írtak vagy megfogalmaztak egy levelet, amelyhez részletes adatokat is kaptak. A második részben a diákok a műelemzésben két feladat közül választhattak, az egyik opció, egy Lázár Ervin-novella elemzése volt, a másik lehetőség egy Petőfi Sándor- és egy Tóth Árpád-vers elemzése.

- Ismerve a végzőseinket úgy gondolom, a novellaelemzést többen fogják választani mint az összehasonlító verselemzést – vélekedett Bognár Anita, a Petőfi intézményvezetője. - A korábbi évek tapasztalata is egyébként ez, hogy a verset kevesebben választják, talán távolabb áll tőlük. Ugyanakkor a novellánál nagyon oda kell figyelni, hogy ne menjen át történet-visszamesélésbe, számos szempont van a feladatban, amiket figyelembe kell venni és elkészíteni a szövegalkotást.

A középszintű dolgozatokat a megoldókulcs alapján a szaktanárok javítják, a szövegalkotási feladat értékelésénél pedig a megadott szempontokat veszik figyelembe. A diákok a dolgozatokat június 5-én tekinthetik meg. A vizsgaidőszak május 9-én a matematikával folytatódik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában