Párbeszéd és béketárgyalás

2023.05.29. 15:30

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vármegye iparáról, háborúról, kulturális fővárosról

Veszprém vármegye nagyon fontos szerepet játszik a magyar gazdaság növekedési pályán tartásában – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a napokban Veszprémben adott interjút lapunknak.

Balla Emőke

Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, a háború szomszédságában élünk, hatásai itt sokkal erőteljesebben jelentkeznek, mint máshol a világon

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Délután a litéri TLC Kft. üzemének átadására érkezett, de délelőtt már két hírt kaptunk a minisztériumból. Az egyik, hogy Magyarország elkötelezetten támogatja a nyugat-balkáni térség európai uniós integrációját.

– A Nyugat-Balkán szomszédságában élünk, számunkra különösen fontos, hogy ott béke, biztonság és nyugalom legyen. Ennek előteremtéséhez a legjobb eszköz az európai uniós integráció és a gazdaság fejlesztése, mindkettőben mellettük állunk. Magyarország határozottan támogatja Bosznia-Hercegovina csatlakozását az unióhoz, magyar szakértők segítik a folyamatot, és hazánk a gazdasági fejlődésüket is próbálja elősegíteni, ezért a kormány gazdaságfejlesztési programot indított a boszniai Szerb Köztársaságban.

– A másik mai hír, hogy Budapestre költözik a Nemzetközi Úszószövetség központja a svájci Lausanne-ból.

– Az elnökség hozott egy döntést, amit majd a júliusi világbajnokság ideje alatt ülésező kongresszus hagy jóvá. Ma aláírtuk a megállapodást arról, hogy megkezdjük az egyeztetéseket a Budapestre költözés feltételeiről. Magyarországon két nemzetközi sportszövetségnek van már központja, hatalmas elismerés az országnak, ha a Nemzetközi Úszószövetség központja is ide költözik.

– Litéren átadták a TLC Kft. üzemét. Melyek az elsődleges exportpiacaik?

– A nagy német családi vállalkozásnak öt gyára van Bajorországban, ez az egy Németországon kívüli. Litéren 21 milliárd forint értékben, 2,2 milliárd kormányzati támogatással olyan fejlesztés történt, melynek keretében egy 29 ezer négyzetméteres gyártócsarnok épült, melyben darukhoz és emelőgépekhez, rakodógépekhez gyártanak acélszerkezeteket. A fejlesztésnek köszönhetően nyolcvan új munkahely jön létre. Alapvetően amerikai és európai exportra termelnek, a nagy európai daru- és emelőgépgyárakba szállítják a fémalkatrészeket. A magyar fémalapanyag-gyártás termelési értéke tavaly meghaladta a 4000 milliárd forintot, erre korábban soha nem volt példa.

Szijjártó Péter külügyminiszter
Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Hogyan ítéli meg Veszprém vármegye iparának helyzetét?

– Veszprém vármegye nagyon fontos szerepet játszik a magyar gazdaság növekedési pályán tartásában, hiszen a beruházók számára ez az egyik legvonzóbb célpont. Ennek több oka is van, az egyik az egyetem. A beruházók legfontosabb szempontja, hogy lesz-e elég munkaerő; ma már ne csak munkásokat, hanem egyetemi végzettséggel rendelkező fejlesztőket is keresnek. A másik szempont, hogy Veszprémet Győr, Székesfehérvár, Komárom, az autóiparhoz kapcsolódó központok fogják közre, ezáltal Veszprém az északnyugat-magyarországi autóipari klaszter fontos pillérévé vált. A munkaerő utánpótlása adott, a város, a vármegye vonzereje megnő.

– Az ukrajnai háborúval kapcsolatban a napokban nyilatkozta, hogy a kormány nem adja fel a béke melletti elkötelezettségét és a nemzeti érdekeit, a háború lezárását, a béketárgyalások megkezdését szorgalmazza.

– A háború szomszédságában élünk, hatásai itt sokkal erőteljesebben jelentkeznek, mint máshol a világon. Mi egy olyan nemzet vagyunk, melynek tagjai meghalnak ebben a háborúban, a kárpátaljai magyar közösség tagjait besorozzák. Nemcsak elvi, morális alapon érvelünk az emberi életek megmentése mellett, hanem gyakorlati alapon is, hiszen magyar emberek halnak meg. Az egész nemzetközi közösségnek morális kötelessége lenne arra koncentrálni, hogy megelőzzük a további emberáldozatokat. Megdöbbentőnek tartom, hogy az európai közösség számos tagja nyíltan felvállalja azt az álláspontot, hogy most nem lehet béke, először a hadszíntéren kell valaminek megtörténnie. Mi azt gondoljuk, hogy ennek a háborúnak hadszíntéri megoldása nincs. Csak diplomáciai megoldása lehet. Párbeszédre és béketárgyalásra kell koncentrálni.

– Magyarország egyedül képviseli ezt az álláspontot?

– Egy észak-atlanti buborékban élünk, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez a világ. De a világ a transzatlanti régión kívül is van. Azt látjuk, hogy a békepárti országok elsöprő többségben vannak, azt az álláspontot képviselik, amelyet mi.

– Mit tehetünk a Kárpátalján élő honfitársainkért?

– Nagy szerencsénk, hogy Viktor Mikita Kárpátalja kormányzója. Nagyszerű ember, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar emberek biztonságban legyenek, a magyarok és az ukránok békében éljenek egymás mellett. A legfontosabb feladatunk, hogy minden támogatást megadjunk neki ahhoz, hogy jól végezhesse a munkáját. Amíg ő erős, számunkra biztosíték, hogy a kárpátaljai magyarok biztonságban vannak.

Szijjártó Péter külügyminiszter
Fotó: Nagy Lajos/Napló

– A sorozatos fenyegetések fényében hogyan értékeli a Barátság kőolajvezeték sorsát?

– Ha a Barátság kőolajvezetéken valamilyen formában megszűnne a kőolajszállítás, Magyarország kőolajellátása fizikailag nem lenne megoldható. Az energiaellátás kérdése nem politika, ideológia, hanem fizika kérdése. A Horvátországon át vezető kőolajvezeték kapacitása nem elegendő Magyarország ellátására, ez ténykérdés. Ha valaki a Barátság kőolajvezeték működését akarja ellehetetleníteni, az Magyarország energiaellátását sodorja veszélybe, szuverenitásunk ellen intéz támadást. Ez elfogadhatatlan. Követeljük, hogy az Európai Bizottság elnöke személyesen adjon választ arra, valóban kezdeményezte-e az ukránoknál a szállítás leállítását, és igazak-e azok az állítások, hogy az ukrán elnök ennek a vezetéknek a felrobbantásával fenyeget.

– Ki tudjuk-e védeni az ukrán gabonaexport Magyarországon lecsapódó káros hatásait?

– Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaellátója. A világ számos pontján az Ukrajnából származó gabona jelenti az élelmiszer-ellátás biztonságát. Megállapodás született, hogy mivel a Fekete-tengeren nem tudnak annyi ukrán gabonát szállítani, mint korábban, Közép-Európán keresztül elvihetik azt a kikötőkbe és tovább oda, ahol arra szükség van. Ehhez képest a gabona megérkezett és itt maradt. Lépni kellett, a magyar gazdákat meg kellett védeni, ráadásul a beérkező gabona minősége közel sem olyan, mint amit a magyar termelők előállítanak. Az Európai Bizottság számára is világossá tettük, hogy mindegy, hogy milyen bürokratikus érvekkel jönnek, mi itt, Magyarországon a magyar gazdákat megvédjük.

– A kulturális főváros cím elnyerése sok, régóta várt, sikeres beruházást hozott a városba, ami felpezsdíti Veszprém kulturális életét. Figyelemmel kísérte a projektet? Lesz-e olyan rendezvény a programsorozatban, amelyen részt vesz?

– Az biztos, hogy kevés ember tud többet az EKF-projektről, mint én, hiszen Navracsics Tibor mellett ülök a kormányülésen, az elmúlt időszakban végig követtem az előkészítés és az első lépések fázisait, a miniszter úrral erről is beszélgettünk. Az eredményhez csak gratulálni tudok. Kértem tőle egy programjegyzéket, és majd kiválasztjuk azt a programot, ami az egész családnak jó. Nagyon sokat vagyok úton, kevés az együtt töltött időnk, ezért amikor nem kell úton lenni, nagyon figyelek arra, hogy csak olyan programunk legyen, ami a gyerekeimnek és a feleségemnek is vonzó, érdekes. Biztosan megtaláljuk majd ezt a programot és eljövünk Veszprémbe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában