Új munkahelyek

2023.05.26. 17:30

Szijjártó Péter miniszter: Litér felkerült az európai fémipar térképére

Átadták a 21 milliárdos beruházással létrejött német Sennebogen-csoport Termelés Logistic Centrum (TLC) gyártóüzemét Litéren, melyhez a kormányzat 2,2 milliárdos forrást biztosított, így 80 új munkahely jött létre. A társaságnál a jövő acélszerkezeteit gyártják – hangzott el május 26-án, pénteken.

Kovács Erika

Új gyáregységet avatott a TLC Kft.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Litér felkerült az európai fémipar térképére, ráadásul a beruházás példátlanul nehéz időszakban valósult meg, mert alig három év alatt a világgazdaság kétszer is a feje tetejére állt – hangsúlyozta Szijártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az okok között utalt a világjárványra, a szomszédságban dúló háborúra, annak kedvezőtlen gazdasági hatásaira. Kiemelte, a háború árát egész Európa, illetve a gazdaság szereplői és az emberek is fizetik, a magas infláció és a megnőtt energiaárak formájában. A brüsszeli szankciók jobban fájnak az Európai Unió gazdaságának, mint azoknak, akikkel szemben bevezették. A járvány és a háború kapcsán utalt a recesszióra, a munkahelyek elvesztésére. A magyar kormány elmúlt három évének gazdasági intézkedései a recesszió elkerülésére, a munkahelyek megvédésére, a gazdaság növekedési pályára állítására fókuszáltak, mindezért minél több beruházást hoztak az országba. A kormány minden idők legjelentősebb beruházásösztönzési programjait indította a világjárvány és a háború árnyékában, a forrásokat a munkanélküliség megelőzésére fordították. Így 2022 a világgazdaság egyik szomorú éve volt, a magyar gazdaságban pedig rekord: a rendszerváltás óta a legtöbb beruházás történt, és a legjelentősebb exportteljesítmény valósult meg. Idén még a tavalyinál is több beruházás érkezett. 

A miniszter méltatta a TLC létrehozását, mely 21 milliárd forintba került, ehhez a kormány 2,2 milliárdos támogatást biztosított, 80 új munkahelyet teremtve. Az új gyártócsarnok 29 ezer négyzetméteres, ahol daruberendezéseket, megmunkáló központokat, robottechnikát helyeztek el, és rakodó-, illetve emelőgépek acélszerkezeteit gyártják. A cég acélszerkezet-gyártásban az ország egyik piacvezetője. – A cél az, hogy az ország továbbra is kedvező környezetet biztosítson a beruházók számára, amit garantál a politikai stabilitás, a képzett munkaerő is. A TLC fokozatosan növekvő teljesítménye révén itthon a fémalapanyag-gyártás és -feldolgozás tavaly rekordot döntött a több mint 4000 milliárd forint termelési értékkel, az ágazatban 120 ezernél is többen dolgoznak. A kormány a TLC további magyarországi fejlesztéseit szintén támogatja. A miniszter méltatta, hogy a német vállalkozásoknak vonzó helyszín Magyarország: az elmúlt kilenc évben 183 német vállalkozáshoz adott a kormány komoly támogatást.      

A nemzeti színű szalag átvágását követő bejáráson a szónokok
Fotó: Nagy Lajos/Napló

           

Kontrát Károly országgyűlési képviselő a beruházás kapcsán köszönettel beszélt a kormány, illetve Szijjártó Péter miniszter támogatásáról, segítségéről, valamint a Sennebogen családról. A cégvezetésnek azt kívánta, továbbra is valósuljanak meg céljaik, a dolgozóknak pedig azt, hogy legyenek büszkék arra, hogy a TLC-nél dolgoznak. A képviselő szerint a sikeres működés egyik feltétele a további jó együttműködés a helyi és a térségi önkormányzatokkal. 

A beruházást méltatta, az átadást örömteli eseménynek nevezte Michael Seiferling ügyvezető igazgató és Walter Sennebogen tulajdonos is. 

A köszöntők után a szónokok a nemzeti színű szalag átvágásával átadták az új csarnokot. Mint ismert, Balatonfüreden a TLC Kft. 1995 óta nagyméretű emelőgépek, markológépek, daruk, lánctalpas járművek acélszerkezetét gyártja. Ott 550 embert foglalkoztatnak, folyamatosan képezik őket. A litéri, 13 hektáros telephely létrehozását a megnőtt rendelésállomány indokolta, ahol az új daruberendezésekkel, robottechnikával, hatalmas megmunkáló központokkal, új festési technikával a legkorszerűbb gyártás történik. KE

 

Képalá.:

Fotó: Nagy Lajos  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában