Koszorúzás

2023.05.19. 14:00

Tisztelet a honvédeknek! - Ünnepi megemlékezést tartottak Pápán

A Magyar honvédelem napja alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak Pápán. A Vitéz Bertalan Árpád Ejtőernyős Ezredemlékműnél Magasy Zsolt ezredes, az MH Bázisrepülőtér parancsnoka úgy fogalmazott, Buda visszavétele 174 év elteltével is az egység, az akaraterő, az önfeláldozás szimbóluma.

Haraszti Gábor

A magyar hősök tiszteletére koszorúzást tartottak Pápán Fotó: Haraszti Gábor

1992-től a kormány határozata alapján május 21-én ünnepeljük a Magyar honvédelem napját. E jeles napon arról emlékezünk meg, hogy a magyar honvédség a szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként háromhetes ostrom után 1849. május 21-én a császári hadseregtől Görgey Artúr vezetésével visszafoglalta a Budai várat, mely az 1848/49-es szabadságharc egyik legdicsőségesebb pillanata volt. A Honvédelem napján nem csupán a vár felszabadítására emlékezünk, hanem arra is, hogy minden időben köszönet és elismerés illeti a mindenkori Magyar Honvédséget, hisz a magyar katonák esküjükhöz híven bármely veszélyhelyzetben példamutatóan szolgálják a hazát, őrzik Magyarország függetlenségét, békéjét, a magyar emberek biztonságát és szabadságát.

A városi ünnepség – melyen első alkalommal vettek részt a Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium Honvéd Kadét Programjának diákjai - Nagyváradi József, a Vitéz Bertalan Árpád veterán ejtőernyős bajtársi közösség tagjának szavalatával kezdődött, majd Magasy Zsolt bázisparancsnok emlékezett meg a jeles napról.

- A Magyar Honvédelem Napja megemlékezés mindazokról, akik a fegyveres erők tagjaiként a magyar honvédelem alapkövét szolgálatteljesítésükkel és hősies harcok árán letették. Ez az ünnep egyszersmind azt is jelképezi, hogy a társadalom egyik legfontosabb tagja a katona, aki oltalmazza, védi társait, családjait. A honvédelem nemcsak a katona ügye, hanem mindannyiunk érdeke, hiszen őseink közül sokan adták életüket azért, hogy megvédjék e nemzet szabadságát. 1849 májusában a magyar katona az ország és a világ előtt bizonyította, hogy készen áll arra, hogy akár élete árán is megvédje hazája büszkeségét. Kötelességtudat, hazaszeretet - ezek kellenek napjainkban is, hogy Magyarország független, erős állam legyen.

Az ünnepség folytatásában Szabó Ferenc őrnagy, tábori lelkész áldása következett, majd a koszorúzást végeztével a Honvéd Bajtársi Klub elnöksége a „Hazafias honvédelmi nevelőmunka, a katonai hagyományok ápolása érdekében végzett tevékenysége elismeréséül Kovács Ferenc nyugállományú főtörzsőrmesternek, Nagyváradi Józsefnek, Csukárdi Tibornak és Somogyi Katalinnak díszoklevelet adományozott.

Az ünnepség a Szózat hangjaival ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában