Öröm van a szívünkben

2023.05.30. 20:00

Udvardy György érsek mutatott be szentmisét pünkösd ünnepén

A Szentlélek kiáradásának ünnepén, pünkösdvasárnap Udvardy György veszprémi érsek mutatott be szentmisét a Szent Mihály-főszékesegyházban. Az ünnepi szentmisét a Magyar Katolikus Rádió és a Kossuth rádió élőben közvetítette.

Napló

Fotó: Veszprémi Érsekség/Nagy Lajos

A főpásztor szentbeszédében kiemelte, hogy pünkösd ünnepén egy csodának vagyunk részesei, és kimondjuk, hogy a Lélek erejében Jézus Krisztus az Úr, mert senki sem mondhatja ki ezt, csak az, akiben a lélek lakozik. Lelkével akarunk élni. Öröm van a szívünkben. Öröm, erő és bátorság. Nem a mi erőnk, ez a Szentlélek ereje. Pünkösd ajándékát éljük át, és vállaljuk az egyházból fakadó, ezzel járó küldetésünket. Vállaljuk egyházunk szolgálata által az ember szolgálatát. Krisztus módjára a krisztusi törvények Isten országának törvényei szerint. Szeretnénk értelmet adni a világnak, annak a világnak, amelyben élünk, amely körülvesz bennünket, s amely igen rászorul arra, hogy az isteni értelem tudja vezérelni és irányítani döntéseit, lépteit.  Az érsek úgy fogalmazott, Isten a lélek adományait az egyénnek adja, de mindig úgy, hogy az egyház javára szolgáljon, a közösséget szolgálja általa. Ajándékai mindig szívünk mélyéig hatolnak, és erőt, bátorságot, vigasztalást öntenek szívünkbe. 

– Mi olyan hitet kaptunk Jézus Krisztusban – és ebben erősít meg bennünket a Szentlélek –, amely képes kultúrát formálni, alakítani – mondta az érsek. – Hogyan? Emberi kapcsolatainkban, hagyományainkban, értékek megőrzésében és értékek növelésében, intézményeinkben, szokásainkban, mindennapi cselekedeteinkben. Az értelem lelkét kérjük, hogy az igazság munkálói és munkásai tudjunk lenni. Akarjuk érvényre juttatni az isteni és emberi igazságot a társadalomban, testvéri módon, szolidaritást vállalva minden testvérrel. Szeretnénk békét teremteni, békét önmagunkban, közösségeinkben, családunkban, társadalmunkban, kultúránkban, és békét ott, ahol háború és viszály van. Krisztus módjára, ahogyan Ő adja nekünk a békét. Isten Szentlelke műveli ezt bennünk, és szeretnénk szolgálni közösségeinkben, társadalmunkban az ember Istentől akart növekedését is.

Fotó: Veszprémi Érsekség/Nagy Lajos

A szentmise zenei szolgálatát a Szent Mihály kórus és a gyermekkórus látta el, közreműködött a Mendelssohn Kamarazenekar.

A szentmise záróáldása előtt az érsek megköszönte a jelenlévőknek és a rádióközvetítésen keresztül bekapcsolódóknak, hogy együtt ünnepelhették az ígéret beteljesedését, és így a Szentlélek kiáradására emlékeztek együtt. Mindent megkaptunk ahhoz, hogy Krisztus módjára tudjunk élni, hogy örömben és reményben menjünk tovább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában