Fejlesztés

2023.05.31. 10:10

Új térkövezett járdák a pénzesgyőri temetőben

Ötmillió forintot nyert a pénzesgyőri egyházközség temetői infrastruktúra-fejlesztésre, így szilárd burkolatú, térkövezett járdákat alakíthattak ki több irányban a település sírkertjében

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

– A kistelepüléseknek saját erejükből nem lenne jelentősebb fejlesztésekre módjuk, ezért segít a kormány ebben a Magyar falu programmal is – szögezte le Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a pénzesgyőri temetői gyalogutak átadásán. Elmondta, hogy a temetői infrastruktúra fejlesztésére kiírt pályázaton a hasonló fejlesztések mellett támogatást kapott több település például kerítés építésére, a vízelvezetés megoldására, ravatalozó felújítására. Az általa felsorolt számok ugyancsak beszédesek, kiderült ugyanis szavaiból, hogy a mintegy 2800 ötezer lélekszám alatti településnek több mint a fele, 1700 nyert temetőfelújításra pályázati támogatást, 114 vármegyénkbeli, mintegy ötven a zirci és a pápai járásban. A Magyar falu programban temetői infrastruktúra fejlesztésére eddig 17 milliárd forintot fordított a kormány, ezen belül 4,5 milliárdot egyházi temetőkre. 

Véber Arnold polgármester, Schäffer Zoltán plébános és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a gyalogutak átadásán Fotó: Rimányi Zita

– Fontos, hogy megfelelő körülmények között emlékezhessenek szeretteikre a pénzesgyőriek, temetőjükbe a faluból elszármazottak is rendszeresen ellátogatnak, és főként az idősek miatt lényeges, hogy könnyen lehessen közlekedni a sírok között – jegyezte meg a honatya. Véber Arnold polgármester ennek a gondolatnak a jegyében arról beszélt, hogy a helyieknek épp úgy fontos közösségi terük a sírkert, mint más intézményeik, és egy település közösségének fokmérője, milyen állapotú az a hely, ahol elhunyt hozzátartozóik emlékének ápolásáról gondoskodnak. A faluvezető meggyőződése, hogy a Magyar falu program pályázati támogatásai révén maradhat fejlődő- és versenyképes a vidék, ezért hálás a kormánynak.

Az eseményen Schäffer Zoltán plébános megáldotta a fejlesztést, és oltalmat, kegyelmet kért azoknak, akik használják, a temetőben imádkoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában