Kihívásokkal teli világ

2023.05.20. 16:00

Veszprémben is ünnepelték a magyar honvédelem napját

Ünnepi állománygyűlést tartott a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság, valamint a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ a magyar honvédelem napja alkalmából az Agóra Színháztermében pénteken.

Juhász-Léhi István

Ünnepi állománygyűlés

Fotó: Benkő Péter

Dékány Balázs rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője ünnepi beszédében elmondta, vasárnap ünnepeljük a honvédelem napját, egyben emlékezünk Buda 1849-es visszavételére. Felelevenítette: gyerekkorában egy műsort hallgatott, melyben arról szólt a vita, hogy miért van szükség honvédségre, és miért kell ennyi pénzt költeni rá, hiszen ezt az összeget az oktatásra, vagy az egészségügyre is lehetne szánni.

– Nem kellett ahhoz még hivatásos állományúnak lennem, hogy pontosan tudjam: az almát a körtével nem lehet összehasonlítani – fogalmazott. 

Mint mondta, már hivatásos állományban volt, amikor hatalmas árvíz volt hazánkban. A lakosság, a katasztrófavédelem, a rendőrség is megpróbált mindent megtenni, hogy megvédjük a javainkat, de a honvédségre volt szükség azokban a hetekben. Úgy folytatta, majd azután elkövetkezett 2015, amikor is az egyik legnagyobb válság, a migrációs válság érkezett Magyarországra, és rajtunk keresztül Európába. 

– Éjt nappallá téve kellett küzdenünk a déli határon – mondta a rendőri vezető. – Hiába épült sebesen a kerítés, bizony voltak olyan időszakok, amikor rendkívül nagy kihívást jelentett megvédeni azt, és ez még napjainkra is igaz. Mindannyian közösen szolgáltunk, az önök támogatásával védtük a déli határt. 

Arról is beszélt, senki sem gondolta volna 2019 őszén, hogy 2020 elején eljön egy olyan világjárvány, ami talán az 1900-as évek elején történt meg utoljára. Dolgoztak, küzdöttek az egészségügyi dolgozók, a rendőrség tagjai, és a honvédség munkatársai, akik nap mint nap az életüket kockáztatták azért, hogy segítsék logisztikával az egészségügyet. Szólt a lassan másfél éve zajló orosz-ukrán háborúról is, aminek kapcsán elmondta: ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, hogy mi fog történni akár egy hónap, egy év, vagy éppen egy évtized múlva. 

– Senki nem tudja, de egy biztos, a képességeket fejleszteni kell – hangsúlyozta. – Manapság már nem elég a hivatástudat, nagyon komoly technikai, informatikai képesség birtokában kell lennie a mai katonának, hiszen milliós, százmilliós, vagy akár milliárdos eszközök vannak önökre bízva. Egy évben egyszer viszont meg kell tudni állni egy napra végig gondolni azt, hogy milyen hivatást választottunk és milyen értékteremtő munkát végzünk a haza védelmében.

Az ünnepi állománygyűlésen elismerések, oklevelek és emléktárgyak átadására is sor került. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Udvardy György érsek, Brányi Mária alpolgármester és Vörösmarty Éva, a megyegyűlés alelnöke. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában