Zirci svábok bajorországi hétvégéje

2023.06.05. 12:00

A traunsteini tűzoltóságra vezető tanulmányúton életre szóló barátság született

Negyedszázados a németországi Traunstein és Zirc kapcsolata. A jubileum apropóján utaztak a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai a partnervárosba.

Kelemen Gábor

A Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületének valamennyi tagja részt vett a traunsteini jubileumi látogatáson, egy-egy hozzátartozójuk is elkísérte őket

Forrás: Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat

– Édesapám, Hédl József tapasztalatszerzés céljából ellátogatott a traunsteini tűzoltóságra huszonöt évvel ezelőtt. Kíváncsi volt, milyen felszerelésekkel dolgoznak, hogyan végzik a munkájukat, és megismerkedett az akkori tűzoltóparancsnokkal, Albert Kutzerrel. Életre szóló barátságot kötöttek – mondta el Hédl Evelin, a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki édesapja örökségét átvéve fontosnak tartja, hogy a negyedszázados partnerség a továbbiakban is fennmaradjon. Így együtt őrizhetik a sváb hagyományokat, és a németek adományai Zircen, a környékén jó helyekre kerültek.

Traunsteinbe utazott a zirci delegációval Hédl József, a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat korábbi elnöke is és a nemzetiségi önkormányzat képviselőtestületének tagjai, Vajcsné Győri Éva, Fogl Ferencné, Bittmann Károly, Baranyai József és Hédl Evelin. A jubileumi ünnepségen szinte mindenki jelen volt a vendéglátók részéről, aki valamilyen formában részt vett a huszonöt éves kapcsolat ápolásában: a település mostani elöljárói mellett korábbi polgármesterek és alpolgármesterek, tűzoltóparancsnokok, önkéntes segítők. Fényképek meséltek a közösen eltöltött időről, felidézték a fontosabb történeseket a kilencvenes évek végére visszanyúló kapcsolatból. A házigazdák gondoskodtak arról, hogy tartalmasan teljen a zirci svábok bajorországi hétvégéje. Fesztiválon vettek részt, megtekintették a tűzoltóságot, a negyedszázados barátság bölcsőjét és az önkéntes vízimentő-szolgálat működését is megismerhették. Idén nyáron pedig újabb adományszállítmány érkezik Traunsteinből Zircre, a már jubiláló kapcsolat eredményeként. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában