Alsóörs

2023.06.05. 11:00

Hebling Zsolt polgármester: „A hit megmentett minket”

A trianoni békeszerződés hazánknak tragédia és örök seb. Ezt Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere mondta a Nemzeti Összetartozás alkalmából, a Trianon emlékműnél rendezett ünnepségen a minap.

Kovács Erika

Fotó: Önkormányzat/Zórád Ferenc

-Az első világháborút lezáró békediktátum szerint országunk elvesztette területének és jövedelmének kétharmadát, iparának csaknem 40 százalékát, több mint hárommillió magyar került a határok túloldalára. A nagyhatalmi döntések hazánkat a történelem süllyesztőjébe akarták taszítani, hangsúlyozta a polgármester az emlékműnél, amit partnertelepülésük, a székelyföldi Málnás adományozott. Elhangzott: „de itt vagyunk, túléltük a halálos ítéletet. A hit megmentette, megőrizte népünket, sőt, erősebbek vagyunk, mint bármikor.

Fotó: Önkormányzat/Zórád Ferenc 


A határon kívül rekedt nemzeti közösségeink átvészelték az elnyomást, a kapcsolatok élőek, nagyon fontosak, összetartozunk!” Az ünnepségen koszorúztak, majd néptánccal, az iskolások műsorával is emlékeztek.  
Alsóörsön tárlattal is tisztelegtek, amit László Péter művészettörténész nyitott meg a Török Házban az egykori Alsóörsi FestőÖrs tagjainak műveiből, és június 18-ig látható. Este, a református templomban gyönyörű koncerttel zárták az emléknapot. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában