Időjárás

2023.06.09. 20:00

Másfélszer több eső esett tavasszal, mint máskor

Átlagos hőmérsékletű, de a szokásosnál jóval csapadékosabb volt a mögöttünk hagyott tavasz időjárása, tájékoztatott Kovács Győző meteorológus.

Marton Attila

Forrás: Pexels-illusztráció

A repülőtéri mérőállomás adatai alapján az évszak középhőmérséklete 10,4 fok volt, ami mindössze kéttized fokkal marad el az 1991-2020-as évekre vonatkozó átlagértéktől. Kovács Győző arra hívta fel a figyelmet, hogy elmúlt négy tavasz egyike sem volt az átlagnál melegebb. 

Tavaszi középhőmérséklet eltérés
Forrás: Kovács Győző

Az enyhe telet idén enyhe március követte, amelynek középhőmérséklete 2,0 fokkal haladta meg a sokévi átlagot. Az április kifejezetten hűvös időt hozott, középhőmérséklete 2,2 fokkal maradt el a szokásostól. Sorozatban a harmadik április középhőmérséklete maradt 9 fok alatt, amihez hasonló periódus 1977 és 1982 között fordult elő. A május középhőmérséklete 0,5 fokkal maradt el a sokévi átlagtól. 

Napi középhőmérséklet eltérés
Forrás: Kovács Győző

A tavasz során több időjárási rekord is megdőlt. Március 9-én reggel még sosem volt olyan magas a hőmérséklet, mint idén (9,2 fok). Április 5-én reggel mínusz 3,7 fokig hűlt a levegő, ami 0,6 fokkal alacsonyabb a korábbi, 1970-ben jegyzett rekordnál. A tavasz legcsapadékosabb periódusának részeként május 14-én 48,8 milliméter eső hullott, ami új napi csapadékrekordot jelent a hónapban. Fagyos napból és nyári napból – amikor a csúcshőmérséklet meghaladja a 25 fokot – egyaránt hárommal kevesebb volt idén tavasszal, mint a szokásos. A tavaszi hónapokban átlagosan 30 csapadékos nap van (amikor mérhető csapadék hullik), idén a három hónapban összesen 34-et jegyzett fel a meteorológus. 

Tavaszi csapadékösszeg eltérés
Forrás: Kovács Győző

– A csapadékos tél után a tavasz is bővelkedett csapadékban. Az évszak csapadékösszege 206,8 milliméter volt, ami több mint a másfélszerese a sokévi átlagnak. Márciusban a sokévivel megegyező 34,2 milliméter eső esett, áprilisban 60,4 milliméter, a hónapra jellemzőnél 65 százalékkal több csapadék hullott. A három tavaszi hónap közül május volt a legcsapadékosabb 112,2 milliméterrel, ami 81 százalékkal haladja meg a sokévi átlagot. Idén május végéig összesen 308,5 milliméter csapadék esett, ez 110 milliméterrel több az átlagos időarányos mennyiségnél – részletezte Kovács Győző. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában