Beruházás

2023.06.09. 07:00

Világszínvonalú kongresszusi központ épül Balatonfüreden

Megtekintette Balatonfüred önkormányzatának képviselőtestülete a folyamatban lévő beruházásokat, illetve felújítást a minap. Így az épülő Balatonfüred Kongresszusi Központot, a megújuló Esterházy-kastélyt, valamint az egykori Ófalu, illetve óvárosi rész rehabilitációját, melyeket az önkormányzat képviseletében Kardos Anikó és Fülöp Tibor mutatott be a helyszíneken.

Kovács Erika

Balatonfüred képviselőtestülete az épülő kongresszusi központ előtt Fotó: Kovács Erika

A világon bárhol megállná a helyét az önkormányzat két hektáros területén épülő kongresszusi központ, melynek 650 férőhelyes a plenáris terme, 290 parkolóhelyes a mélygarázsa. Utóbbiban minden egyes helyet pontosan és jól érthetően megjelöltek, így a járművek megtalálása nem okozhat gondot. Az 5000 négyzetméteres épület a Huray utcáról nyílik majd. Már érkezéskor különleges látványt nyújt a hatalmas lobbi, melyet üvegfalak vesznek körül, így világos minden és szép kilátás nyílik a környékre. A plenáris terem sokféle rendezvénynek adhat otthont, mint például a konferenciák, a színházi előadások, különféle koncertek, hangversenyek. A süppedő, párnás fotelek rendkívül kényelmesek hosszabb program, illetve előadás idejére is. Az akusztika kialakításánál is a világon ma a legjobb, különleges módszert alkalmaztak, így a hangzás tökéletes lesz. Világszínvonalú a hang és fénytechnika, illetve a hangosítás, melyek az előadók, fellépők rendelkezésre állnak majd. A művészbejáró, az öltözők szintén a legmagasabb színvonalat képviselik, tágasak, rengeteg korszerű lámpa áll rendelkezésre. 

Az épületben kialakítottak hat szekciótermet, ahol kísérő előadásokat tarthatnak majd, de önálló programokra is alkalmasak lehetnek. Minden terem elnevezése Balatonfüredhez kapcsolódik, az emeleten ilyen a Füred, a Koloska, a Baricska, az Arács, valamint a híres, nagy múltú füredi Anna-bálhoz kapcsolódva az Anna és a Krisztina termek, utóbbiak a földszinten találhatóak. Érdekesség, hogy egy külön bejárattal lehet megközelíteni azt a kiállítóteret, amit az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogat. Az épület környéke igényes, tájba illő díszburkolatot kap, és szakemberek tervezték meg a zöld felületeket, a parkot, valamint a növények elhelyezését. A képviselőtestületnek bemutatták az egykori Ófalu, illetve az óvárosi rész rehabilitációja keretében folyamatban lévő beruházásokat is, ilyen a Helytörténeti gyűjtemény épülete, amelyben a város koncert fúvós zenekarának próbatermét is kialakítják. 

Az épület mellett a környezetbe illetve a tába illeszkedő új lakásokat építenek, valamint egy tágas és korszerű élelmiszerüzletet. A képviselők megtekintették a Szívkórház melletti Esterházy-kastélyt is, melynek felújítása a Világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt pályázattal történik. Már az udvara is különleges hangulatú, az épületben pedig elsősorban kiállításokat helyeznek el, az ablakokból lenyűgöző panoráma tárul az ember elé a Balatonra. Helyreállítás közben bukkantak egy érékes falfestményre, amit külön teremben mutatnak be a látogatóknak.     

 

   

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában