Balaton

2023.09.12. 17:30

A világ Balatonfüredre figyel: Csillagok vitorlásokban

22,5 milliárd forint beruházással épül a 102 szobás, ötcsillagos Le Méridien Resort Szálloda mellett a balatonfüredi BalaPort projektben 188 férőhelyes mélygarázs, négy étterem, több nagyméretű wellness és 24 luxusapartman, és fejlesztik a kikötői infrastruktúrát is Balatonfüred belvárosában, a promenádon. A létesítmény várhatóan 2025-re készül el, hangzott el a keddi sajtótájékoztatón. A szálloda előtti rész és a parti sétány mindenki előtt nyitott lesz.

Kovács Erika

Bóka István, Balatonfüred polgármestere szerint az új komplexum segíti a városban a konferenciaturizmust, hozzájárul a fejlődéshez, a munkaerő megtartásához

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Már a belső munkálatokat végzik Balatonfüreden a vitorlások kontúrjait idéző BalaPort szállodakomplexumban, amely az ország egyik legnagyobb turisztikai beruházása. Az átadás 2025 elején várható közölte Szepesi Richárd, a BalaPort megaprojekt alapító-tulajdonosa. Hozzátette, már a válaszfalakat húzzák fel, végzik a tetőszigetelést. A 22,5 milliárd forintos beruházás kéthektáros területen fekszik a Zákonyi utcánál. A komplexumban 102 szállodai szoba, 24 apartman, négy étterem, 188 férőhelyes mélygarázs lesz, és egy 203 férőhelyes kikötő is tartozik hozzá. A szállodában 120 ember dolgozik egész évben. Az ötcsillagos szálloda a Le Méridien BalaPort Lake Balaton Resort a Marriott International első vidéki tagjaként működik majd. Szepesi Richárd egész évben magas forgalmat remél a francia Riviéra hangulatát és az olasz dolce vita életérzést idéző legújabb hazai szállodában, amely a szabadidős és üzleti hazai és külföldi felnőtt utazókat egyaránt szolgálja. A hotel előtti parti sétány az európai tengerparti kikötők hangulatát idézi meg. Kiemelte, a komplexum a Kisfaludy 2030 Magyar Turisztikai Ügynökség közel 6,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatása mellett 3,5 milliárd forint hitelből és 12,1 milliárd forint önerőből épül, amelynek egy részét az apartmanok és a hajóhelyek hosszú távú értékesítéséből teremtette elő a társaság. 

Bóka István, Balatonfüred polgármestere aláhúzta, az új komplexum segíti a városban a konferenciaturizmust, hozzájárul a fejlődéshez, a munkaerő megtartásához. A polgármester kiemelt célnak nevezte, hogy a vízpartot az emberek minél nagyobb területen tudják megközelíteni, ahogy ez történik a nemrég átadott Brázay közparkban is. Hozzátette, a négy évszakos üzemelés segíti a Balaton turisztikai idényének meghosszabbítását. A BalaPort hozzájárul a térség versenyképességének növeléséhez is, élhetőbbé, színesebbé teszi a várost. A beruházással a lakosság hangulatos sétánnyal is gazdagodik, mert a hotel területe nyitott lesz, a sétány és a parti rész egész évben bejárható. Reményét fejezte ki, hogy a magyar gazdaság fejlődéséhez a balatoni szálloda- és szolgáltatási szektor is nagymértékben hozzájárul. 

A beruházást méltatta Vécsey Róbert, a megaprojekt operatív igazgatója és Fazakas György Ybl-díjas vezető építésztervező is. Szerintük a komplexum a város egyik ékköve lesz. 

Szepesi Richárd szállodafejlesztőként eddig nyolc zöldmezős turisztikai projektet épített meg csaknem 45 milliárd forint értékben. A tulajdonos és csapata ismert a Bambara Hotel és a Shiraz Hotel fejlesztéséről, üzemeltetéséről Magyarországon, valamint az utóbbi évek legnagyobb turisztikai fejlesztéseiről, mint a Minaro Hotel Tokaj és Rendezvényközpont, a BalaLand Hotel, a FamilyPark és Residence. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában