Erősek a reményben

2023.09.22. 15:00

Erősek a reményben: Kattárs a veszprémi várban

A megújult várnegyedben a Veszprémi Főegyházmegye és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságával közösen szervezi meg a Katolikus társadalmi napokat (Kattárs) szeptember 28. és október 1. között, s ezzel egy időben a Pueri Cantores jegyében Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozóra több mint hatszáz fiatalt várnak.

Juhász-Léhi István

Erősek a reményben, ezt a címet viseli az idei Kattárs rendezvénysorozat

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Jó néhány évvel ezelőtt a püspöki konferencia úgy döntött, hogy szeretné az egyháznak, az egyház híveinek a tevékenységét megmutatni a társadalom számára – mondta az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján Udvardy György érsek. – A Kattárs összehívja az országból azokat az intézményeket, szerzeteseket, közösségeket, szerveződéseket, akik, amelyek a társadalom javára, a közjó szolgálatában dolgoznak, és az evangélium hirdetését tartják szem előtt.

Az idei rendezvény a város Szent Mihály-napi eseményeivel is összefonódik, és egy nemzetközi ifjúsági kórustalálkozó, a Pueri Cantores is része a programnak, amelyen közel 600 fiatal vesz részt. Erősek a reményben, ezt a címet viseli az idei Kattárs rendezvénysorozat, derült ki. 

– Azt is szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez a reménység nem pusztán reménykedés – jelentette ki. – Éppen XVI. Benedek pápa fogalmazza azt meg, hogy a mai ember nagyon könnyen felcseréli a reményét rövid távú reménykedéssé. A mi reményünk az üdvösségre szól, de éppen ebből a távlatos reményből van lehetőségünk arra, hogy a napi nehéznek tűnő cselekedeteket is jó lélekkel és örömmel tudjuk végezni a társadalom és a közjó szolgálatára. 

Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, az Európa Kulturális Fővárosa program akkor lesz igazán jó, ha a város a sajátjának érzi, ha mindenki úgy érzi, hogy része, alakítója, formálója ennek a programnak. – A címet eszközként fogtuk fel, nem célként, hiszen a városnak a célja az, hogy élhetőségben, életminőségben az európai élmezőnyhöz tartozzunk – mutatott rá, és hozzátette, az EKF és a Kattárs a nemzeti kultúrának is lehetőséget nyújt arra, hogy Európa felé közvetítse Veszprém és hazánk értékeit.

Loószné Dömötör Enikő, a Kattárs főszervezője, a Veszprémi Érsekség irodavezetője részletesen ismertette a programokat. Megtudtuk, a szervezés június elején indult, hívták a katolikus intézményeket, katolikus közösségeket, civil szerveződéseket, akik a katolikus egyházban bármilyen módon aktívan részt vesznek, és hívták a társintézményeket is. Azokat az intézményeket, amelyekkel együtt dolgoznak a hétköznapokban. Elmondta azt is, nem volt nehéz eldönteni, hogy hol legyen a rendezvény helyszíne, ám ez meghatározta a lehetőségeiket, ezért 27 sátorban szervezték meg a jelentkezett közösségeket. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Gál Ferenc Egyetem például egy sátorban fogja három napon keresztül a katolikus felsőoktatást aktívan és nagyon látványos módon megmutatni, de ugyanígy van a szerzetesek jelenlétével is. Lesz olyan sátruk, ahol hat szerzetesrend fogja megszólítani az arra járókat, és mesélnek majd hétköznapjaikról, küldetésükről, hivatásukról, megszentelt életükről. További részletek az esemény honlapján. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában