Újratelepítés

2023.09.08. 17:34

Navracsics Tibor miniszter: „A Balaton maga az élet”

900 millió forintos beruházással, amelyből mintegy 400 millió forint kormányzati támogatás, hozzák létre a korszerű technológiákat alkalmazó Nagykúti Borház nevű családi borászatot a településen, hangzott el a folyamatban lévő beruházás megtekintésekor, pénteken.

Kovács Erika

A borászat, az általa nyújtott élmények gazdagabbá teszik a térséget

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kiemelte, a Balaton talán ismét a virágkorát fogja élni. Azt mondta, Budapestről nézve a Balaton egy üdülőhely. Számunkra, akik itt élünk, a Balaton egész évben maga az élet hangsúlyozta, hozzátéve, a mostanihoz hasonló beruházások szolgálják, hogy a tó egész évben munkát adjon a helyieknek, és kikapcsolódási lehetőséget biztosítson az ittenieknek és az idelátogatóknak a tó páratlan szépsége mellett. A miniszter elismeréssel beszélt a tájba illeszkedő épületről, amely őrzi az Balaton-felvidék építészeti hagyományait. Rámutatott, a borászat, az általa nyújtott élmények gazdagabbá teszik a térség, és az itteni emberek életét. Navracsics Tibor méltatta az összefogást, amit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program képvisel. 

Navracsics Tibor méltatta a beruházást
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Cseresnyés Réka borász, a Nagykúti Borház tulajdonosa felidézte, amikor párja meglátta ezt a csopaki helyszínt, hátrahagyták amerikai életüket. Beszélt arról is, hogy családja több száz éve kötődik Veszprém vármegyéhez. – Ez a hely a Nagykúti dűlő szíve, a Mária zarándokút mellett fekszik, egy történelmi borvidék központja, ahol több ezer éve művelik a szőlőt, készítik a bort. A terület több száz éven át a Tihanyi Bencés Apátsághoz tartozott – fogalmazott, majd méltatta Csopak rendezett, békés, élettel teli hangulatát. Kiemelte a gondos munka és a család fontosságát. Céljuk, hogy családi borászatukkal rendben tartsák a szőlőterületeket, és igényes környezetet teremtve hozzájáruljanak Csopak különleges vonzerejéhez. 

Kovács Zoltán, a beruházás projektmenedzsere, tervezője, műszaki ellenőre, a Rekontir Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője köszönettel szólt a kormányzati támogatásról, majd Csopakot a világ egyik legjobb helyének nevezte. A cégcsoport célja, hogy a magyar mezőgazdaságot, élelmiszeripart és borturisztikát érintő fejlesztéseket valósítsanak meg, ami itt, Csopakon is megtörténik.

A csopaki Nagykúti dűlő csodálatos természeti környezetében a család több, mint tíz éve foglalkozik szőlőtermesztéssel
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

 A jó bor összehozza az embereket, ezt Rádler Csaba, a Rekontir Cégcsoport értékesítési és marketingvezetője mondta. Hozzátette, az az érték és szakmaiság, amit a család képvisel, garancia arra, hogy a beruházás Csopak és a balatoni borturizmus becsületére válik. A köszöntők után időkapszulát helyeztek el, majd Ontkó Henrik bencés szerzetes megáldotta a helyszínt.  

Mint ismert, a csopaki Nagykúti dűlő csodálatos természeti környezetében a család több, mint tíz éve foglalkozik szőlőtermesztéssel. Meglévő területeiken az összes kiöregedett szőlőt újratelepítették, korszerű támrendszert építettek ki, és mintegy harminc százalékkal növelték az ültetvényt. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában