Kompk, katamaránok

2023.09.23. 13:51

Nézd meg az elsők között! Fotókon és videókon a Balaton új, egyedülálló szuperhajói

Bemutatták pénteken a BAHART új, balatoni flottájának két már össszeszerelt darabját: a Tihany nevű kompot és a Tomaj névre keresztelt katamaránt. A vízi alkalmatosságok Veszprém vármegyébe és onnan is szállítják majd az utasokat a magyar tengeren.

Veol.hu

A balatoni hajózás újabb, nagy mérföldköve az új kamataránok és kompok érkezése

Forrás: Sonline.hu

Fotó: Nemes A.

Ahogy arról beszámoltunk, kifutottak első útjukra a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) új hajói, amelyek Dömötör Csaba, Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a új minőséget hoznak a balatoni közlekedésbe. Arról már korábban bejelentést tettek, hogy a kompok a jól ismert vonalon, Szántód és Tihany között, míg a katamaránok a Fonyód–Badacsony, valamint a Siófok–Balatonfüred–Tihany útvonalon teljesítenek majd szolgálatot. 

Az új kompok a tervek szerint idén év végéig állhatnak majd forgalomba, a katamaránok pedig a következő hajózási szezon kezdetekor, közölte az államtitkár. Arról már Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója számolt be, hogy a Komáromban készült, és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása - közölte Veigl Gábor vezérigazgató. Ez azonban csak az egyik apropója a sajtónyilvános eseménynek, a másik, hogy 177 évvel ezelőtt, szeptember 21-én Széchenyi Istvánhoz kötődően indult el az első gőzhajó a tavon, amely a balatoni hajózás napja lett − tette hozzá. Érdekesség: annak idején épp Balatonfüreden bocsátották vízre az első személyszállító gőzhajót. 

Az új vízi alkalmatosságok első útján most ott volt testvérlapunk, a Sonline is. El is kísérték első útjára a Tomaj névre keresztelt új katamaránt, és videóriportot is közöltek az eseményről, amelyen a Tihany névre keresztelt kompot is bemutatták. A tájékoztatón elhangzott: a hajók minden szempontból egyediek. A világon nincsen másik hasonló, mert kizárólag a Balatonhoz, annak mélységéhez igazodva gyártották le azokat az észak-komáromi hajógyárban.

A Sonline azt is megtudta, hogy a 35 méter hosszú és majdnem 11 méter széles katamarán merülése 170 centiméter. A zárt terében kétszázan tudnak leülni, az emelt fedélzeten pedig 83-an férnek el. Az állóhelyekkel együtt azonban 350 utasra van engedély. A Tihany névre keresztelt komp 45 méter hosszú és majdnem 11 és fél méter széles, maximális merülése 135 centiméter. A kompra 24 átlagos méretű személyautó, 120 ember és 30 kerékpár fér fel egyszerre. Ha valamilyen rendezvény van a kompon, akkor tisztán 500 embert tudunk felengedni.

1,4 millióan kompoztak Szántód és Tihany között
Az MTI arról is beszámolt, hogy a balatoni kompon az elmúlt években nagyon dinamikus és folyamatosan emelkedő utasszám volt tapasztalható. Míg 2010-ben 800 ezer utas kelt át Szántód és Tihany között, tavaly már közel 1,4 millió. Az új katamaránok egyébként elsősorban menetrendi hajóként fognak üzemelni, de fontos szerepet kapnak majd programokban, vagy rendezvények helyszíneként is. A régi balatoni katamaránok maximális utazósebessége egyébként 12-13, a fiatalabbaké 17-18 kilométer/óra, a régi kompoké 12-13, míg az újaké 15-16 kilométer/óra. Ezért, valamint azért, mert az új járművek befogadókapacitása is nagyobb, csökkenhet a várakozási idő a parton.

A Likebalaton arról írt, hogy a Tihany fedéleztéről, hatalmas üvegfelületeken keresztül láthatjuk a csodás Balatont. A menetirányba néző, fejtámlás, puha kagylóülések sorait – egy moduláris rendszernek köszönhetően – fogadások, konferenciák, rendezvények idején ki tudják venni, át tudják rendezni. A repülőkhöz hasonlóan az előttünk lévő ülések hátoldalán ledönthető asztalkára tehetjük az ételünket, italunkat, vagy akár a laptopot. Mindemellett a Tihany motorja olyan halk, hogy alig lehet hallani a hangját.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában