Megszépítik napjainkat

2023.10.04. 07:00

Állatok világnapja: szükség van a társadalom formálására

Nincs állatvédelem civilek nélkül – hangsúlyozta Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, Veszprém országgyűlési képviselője október 4-e, az állatok világnapja alkalmából. Kiemelte egyebek mellett a Btk. állatvédelmet érintő szigorítását és a gyerekeket érintő állatvédelmi témahetet. Több állatmentőt arról kérdeztünk, mit jelent nekik az állatok világnapja.

Kovács Erika

Minárcsik Sándor, a devecseri Meggyeserdei Menedék vezetője a házi kedvencek mellett haszonállatokat is megment

Fotó: Kovács Erika/Napló

Példaértékűen működnek vár­megyénk állatmenhelyei, ahol éjjel és nappal, elszántan mentik az állatokat, házi kedvenceket, haszonállatokat egyaránt. 

A menhelyek közül mások mellett Antal Laura, az ajkai Vahur Állatvédő Egyesület vezetője nagyon fontosnak tartja, hogy minél fiatalabb korban ismerkedjenek meg az emberek az állatvédelemmel, a felelős állattartással, majd kiemelte az ivartalanítás jelentőségét. 

Bujpál Bernadett, a Balatonfüredi Ebrendészeti és Gyepmesteri Telep vezetője aláhúzta, ne felejtsük el, az állatok is érzik a fájdalmat, a szenvedést, tudnak örülni, nevetni, és a feltétlen szeretet, amit adnak, semmihez sem fogható. 

Farkas Zsuzsa, a veszprémi Vackoló Állatmenhely vezetője szerint nem csak ennek a napnak kellene az állatokról szólnia. Továbbra is nagyon fontosnak tartja azt, hogy a társadalmat még formálni kell, hogy méltó módon, a nekik járó tisztelettel bánjanak az állatokkal. 

Antal Laura, az ajkai Vahur menhely vezetője
Fotó: Kovács Erika/Napló

– Nagyon fontos számunkra, hogy természetes körülmények között éljenek az állatok – vélekedik Gaál Éva, az alsóörsi Olt-Alom Állatvédő Egyesület vezetője, aki paradicsomi körülmények között él számtalan befogatott állattal. 

– Minden élet számít! – utal mottójukra Minárcsik Sándor. A devecseri Meggyeserdei Menedék Alapítvány vezetője számtalan háziállatot is megmentett és befogadott már a kutyákon, macskákon, madarakon, teknősökön kívül. Vallja, minden élőlénynek joga van az élethez, melyhez úgy ragaszkodnak ők is, mint az ember. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában