Ötvenéves a Ringató óvoda

2023.10.01. 20:00

Jellemformálás, innovatív szellemiség, második otthon

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepli a Ringató Körzeti Óvoda, a jubileumi ünnepséget szeptember 29-én rendezték az intézményben. Az alkalomra ellátogatott Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester, Sótonyi Mónika és Stiegelmayer Józsefné önkormányzati képviselő, iskolaigazgatók, óvodavezető, óvónők és dolgozók.

Benkő Péter

Fotó: Benkő Péter/Napló

Porga Gyula köszöntőjében elmondta, egy város életében minden intézménynek fontos szerepe van, dicsérve az elődöket, akik a városrész megépítésével párhuzamosan ezt a gyermekintézményt létrehozták. Mi az Európa Kulturális Fővárosa program révén most magasra tettük a mércét, de intézményrendszerünk teszi lehetővé, hogy nagyot álmodjunk. A jellemformálásban a gyermek első hat éve a legfontosabb, a városban elért sikereinket olyan jellemű veszprémieknek köszönhetjük, akik a Ringatóhoz hasonló színvonalú óvodákból kerültek ki. Hálás vagyok minden óvónőnek és dolgozónak, akik az elmúlt ötven évben hozzájárultak ehhez, mely nem egy ember, hanem egy közösség sikere – foglalta össze a polgármester, hozzátéve, a napi életminőség alapvető feltétele, hogy azok a Veszprémben élő szülők, akik a városban szeretnék gyerekeiket óvodába íratni, megkapják ehhez a maximális lehetőséget. 

Balogh Lívia óvodavezető hangsúlyozta, a Ringató történetében büszkén vállalható múlt az elmúlt öt évtized. Az intézmény 1973-ban indult 216 férőhellyel, kilenc csoporttal. Mára jelenősen átalakult, megújult. – A nevelés egyre nagyobb kihívás gyorsan változó világunkban, nevelőtestületünket az innovatív szellemiség jellemezte-jellemzi. Jól bizonyítja ezt, hogy 2006-ban elnyertük a Veszprém Megyei Minőség Díjat. A fejlődés érdekében szükséges volt megélni a változásokat, a Ringató Körzeti Óvoda három intézmény – a Ringató, az Erdei és a Kuckó óvoda – fúziójaként jött létre, mely különböző összetételű, más-más pedagógiai gyakorlatot folytató óvodákból vált egységes szellemiséget képviselő közösséggé, s a város legnagyobb óvodai egységei közé tartozik 16 csoporttal. A régi épületet 2014-ben lebontották, s egy modern, új épületet vettek birtokba óvodások, pedagógusok – foglalta össze az óvodavezető, aki jubileumi eseményeikről is beszámolt. Elmondta, az oktatásba befektetni, áldozatokat hozni azért, hogy gyermekeinknek jobb legyen, csak egész életükben elkötelezett pedagógusok tudnak. Az intézmény szakmailag kiváló, megadja azt a többletet, mely miatt érdemes a pályán maradni. Korábbi vezetőik értékes örökséget hagytak rájuk, s egy gyermekközpontú második otthont a kicsiknek.

A jubileumi ünnepségre készülve felkutatták, meghívták volt kollégáikat az elmúlt fél évszázadból, nekik egy-egy szál rózsával köszönték meg munkájukat. Az ünnepséget kulturális programok gazdagították, műsort adott a Szilágyi Harangegyüttes, az ovisok vidám népi játékkal mutatkoztak be. Szabó Sándor Sanci Hessz Józsefnével nyárádi szabad táncot adott elő. Hallhattuk a Gyöngyvirág népzenei együttes és a Kőris zenekar közös koncertjét. A népmese napjához kapcsolódva májusban egy mesés versíró pályázatot hirdettek a családoknak, az eredményeket októberben hirdetik ki, ám a beérkezett pályaművek közül előadtak egyet az ünnepségen, majd az Acro Dance SE táncosai közül az óvoda kislányai is felléptek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában