Mesteravató ünnepség

2023.11.20. 20:00

Növekvő rangjuk, tekintélyük van a szakmáknak

A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara november 20-án rendezte mesteravató ünnepségét konferenciatermében, melynek keretében tizenkilenc mesterlevelet adtak át gázfogyasztó-berendezés- és csőhálózat-szerelő, illetve kozmetikus szakmákban. Míg az előbbiben tizenegy, utóbbiban nyolc fő kapta kézhez mesterlevelét.

Benkő Péter

Fotó: Fülöp Ildikó

A mesterképzés célja a magas szintű szakmai fejlődés biztosítása, egy mestervizsga alapos felkészülést igényel, ezért köszönet illeti a szakmai felkészítőket, oktatókat. A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Markovszky György a mesterlevelet frissen átvevők, mind pedig oktatóik, segítőik közös ünnepének nevezte az alkalmat. Elmondta, történelmünk sok vargabetűt adott, részben színvonalas oktatásunkat is ellehetetlenítették, holott a magyar mesterképzés Európában is rangot vívott ki egykor. – Valaha többet jelentett egy mesterlevél, mint egy diploma. Az, hogy egy fiatal szakember végigjárja a kontinenst és hazatérve mesterként képes dolgozni, napjainkban különösen felér két-három diplomával. Mára eljutottunk odáig, hogy a szakmáknak újra növekvő rangjuk, tekintélyük van, ugyanakkor a mesteroklevél kötelezi is gazdáját arra, hogy továbbadja tudását, és tanulókat fogadjon – mondta el. Majd egy ausztriai példát hozott fel az elnök. – Szomszédunkban a szülők várják azt, hogy gyermekeik elsajátítsák a családban öröklődő mesterséget, és idővel átvegyék a családi vállalkozást. Mi viszont még az elmúlt hetven év hibáit próbáljuk helyrehozni, és megvalósítani, hogy a felnövő generációk ne csupán a bizonyítványt szerezzék meg, hanem a szükséges készségeket, képességeket is. A most mesterré válóknak azt kívánom, feleljenek meg mindannak, amit esküjükkel fogadnak – mondta el.

Csizmadia László, a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Tagozat alelnöke a komoly és szép vizsgáról szólt, amin már túl vannak a friss mesterek, ez biztosítja számukra a fejlődést, és lehetőséget ad magasabb szinten foglalkozni a fiatalokkal, az utánpótlással. – Magyarországon évszázados hagyományai vannak a mestervizsgáztatásnak, a cím megszerzése a magas szakmai tudást tükrözi, a mesterlevél egyes területeken feltétele is az önálló munkavégzésnek, a vállalkozás indításának – tette hozzá.

Hegedűs Péter, gázfogyasztó-berendezés- és csőhálózat-szerelő mester az újonnan végzettek nevében szólt, rámutatva, nagy tapasztalata mellett a mester az, aki a biztonságot is jelenti a körülötte dolgozóknak. – Ezért fontos pillanat a mai, de nem dőlhetünk hátra, felelősségünk nagy, tudásunkat, tapasztalatunkat továbbadni fontos missziónk. Az „egy jó szakma felér egy diplomával” mondás napjainkban nem csupán szlogen, hanem valóság, a tét pedig társadalmunk jövője, mert a kreatív magyar szakemberek képesek kivívni a megbecsülést. Lényeges azonban, hogy a kamara és az intézmények ne engedjék el a mesterré váltak kezét a jövőben sem – hangsúlyozta, majd köszönetet mondott a kamarának, a képző intézményeknek és a családoknak a támogató háttérért.

A köszöntők elhangzása után a mesterjelöltek fogadalomtétele, majd a mesterlevelek átadása következett. Az elhangzott gondolatok befogadását Kövi Szabolcs zeneművész játéka segítette. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában