Szép hagyomány

2024.01.08. 14:00

Emlékezés Jézusra, tisztelet a természetnek: megszentelték a Balatont (képgaléria)

Megszentelte Barkó Ágoston tihanyi bencés atya, Balatonudvari lelkipásztora, Gál Sámuel bencés szerzetes és Forgó Mihály Gábor, a balatonudvari templom ministránsa a Balatont Balatonudvariban, a strandon január 7-én, vasárnap. A szép hagyományt a helyi római katolikus egyház és az önkormányzat szervezte, melyet minden évben vízkereszt utáni első vasárnap rendeznek a balatoni faluban. Az ünnepség a falu összefogásával jött létre, melyet támogatott mások mellett a Veszprémi Érsekség.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A hideg és szeles idő ellenére rengetegen érdeklődtek ezúttal is, köztük Sötét György polgármester és Pintérné Zsóka önkormányzati képviselő. 

Régi hagyományt elevenítettek fel Balatonudvariban, ugyanis Jézus 2000 évvel ezelőtt lépett, illetve merült alá a Jordán folyóba, ezzel megszentelte a vizet, az emberséget, a természetet. A balatoni faluban ezt a szép hagyományt követve szentelték meg a vizet, a természetet, majd a megszentelt vízzel meghintettek minden jelenlévőt. A keresztet, rajta Jézussal, megmerítették a Balatonban, ezzel is emlékezve Jézus tettére. 

Balatonudvariban évek óta vízkeresztkor ezzel a hagyománnyal zárják a karácsonyi ünnepeket és ekkor kezdetét veszi a farsangi időszak. Régebben a házakat ilyenkor vízzel és sóval szentelték meg, és a pap krétával írta a szemöldökfára a házszentelés évét és a napkeleti bölcsek nevének kezdőbetűjét: G. M. B. betűket, mely Gáspárra, Menyhértre és Boldizsárra emlékeztet. A vízkereszti népszokásokból mára jobbára annyi maradt meg, hogy az emberek ekkor szedik le a karácsonyfát. 

Balatonudvariban az ünnep idén is szentmisével kezdődött a zsúfolásig megtelt helybeli Szent László római katolikus templomban a templom kórusa közreműködésével, majd a hívők és az érdeklődők Barkó Ágoston atyával együtt sétáltak el a strandra, a vízszentelés helyszínére.

A vízszentelés szertartását Balatonudvariban a 11. századi, Hartvik-agendának nevezett, középkori, magyarországi, latin rítusú szertartáskönyv alapján végezték. Elhangzott: "Te, Urunk, magad szenteld meg most is e vizet Szentlelkeddel, és adj mindenkinek, akik vesznek belőle, érintik vagy használják, megszentelődést, áldást, tisztulást, szabadságot, egészséget, hogy az elemek által, az emberek által, az angyalok által, a láthatók és láthatatlanok által dicsőíttessék a te neved, Atyáé, Fiúé és Szentléleké, most és mindenkor és örökkön örökké! Ámen."

Szeretetvendégségre hívták az embereket a vízszentelés után Balatonudvariban a művelődési házba
Fotó: Kovács Erika/Napló

Az esemény szépségét fokozták a Kőmanók világát képviselő Nagy Erzsébet és Nagy Győző jóvoltából a parton lévő, kövekből összeállított kompozíciók, közte egy vöröskövekből kirakott kereszt. A strandi ünnepi szertartást követően az egyházközösség szeretetvendégségre hívta meg a jelenlévőket a művelődési házba, ahol Szabó-Mészáros Katalin, Meilinger Gézáné, Mészáros Zsuzsa finom hentes tokányt és tarhonyát főzött, azzal kínálták az embereket. Hozzá különféle házi süteményeket és helyből, meg a környékről származó kitűnő borokat is az asztalra tettek. A szervezésben sokat dolgozott mások mellett Bakonyi Istvánné és Kurucz Istvánné.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában