Emlékbizottság

2024.05.29. 18:30

Csolnoky Ferenc-emlékérem – rangos elismerés a kiváló munkáért, az emberségért

A XXXIII. Csolnoky-emlékülést tartották meg a Veszprém vármegyei Csolnoky Ferenc Kórházban szerdán, ahol egyebek mellett átadták az idei Csolnoky-díjakat. A rendezvény megvalósulásához a Csolnoky Emlékbizottság járult hozzá.

Benkő Péter

Az intézmény 1990. június 28-án vette fel Csolnoky Ferenc nevét M. Tóth Antal akkori igazgató kezdeményezésére, aki jelen volt az ülésen. Brányi Mária alpolgármester köszöntőjében párhuzamot vont a Csolnoky Ferenc, a Csolnoky- (Cholnoky-) család ismert személyiségei és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) között. Elmondta, a család története összeforrt a várossal, a világ újdonságait igyekeztek környezetükbe adaptálni. Az innovatív világlátás példája az EKF is, hisz lehetőséget adott egy ugyancsak innovatív program- és beruházássorozathoz. A Csolnokyak példája jól illusztrálja a bátor, innovatív gondolkodást. – Csolnoky Ferenc neve közel fél évszázadon át összekapcsolódott a város egészségügyi intézkedéseivel, ő volt a kórház első orvos igazgatója, jelentős fejlesztéseket hajtott végre. Az emlékbizottság munkásságának tiszteletére alapította a díjat – mondta el.

Lang Zsuzsanna: az ülésen a névadó orvostudomány iránti kimagasló elkötelezettségét, szakmai kiválóságát ünneplik
Lang Zsuzsanna: az ülésen a névadó orvostudomány iránti kimagasló elkötelezettségét, szakmai kiválóságát ünneplik
Fotó: Nagy Lajos  / Napló

Az intézmény megbízott főigazgatója, Lang Zsuzsanna elmondta, az ülésen a névadó orvostudomány iránti kimagasló elkötelezettségét, szakmai kiválóságát ünneplik. – Emberségével, betegközpontú hozzáállásával kiérdemelte kollégái tiszteletét, s nagy hangsúlyt helyezett az empatikus, tiszteletteljes, megértő hangnemre, így sokak példaképévé vált – fogalmazott.

Az emlékülés lehetőséget teremt azon kiváló szakemberek elismerésére, akik Csolnoky szellemiségét követve kiemelkedő munkát végeztek-végeznek. A Csolnoky-emlékérem az intézmény legrangosabb elismerése, mellyel tisztelegnek a névadó emléke előtt, miközben helytállnak az egyre nehezedő körülmények között. Ezek jegyében adta át az emlékérmeket Steinecker Katalin neurológus főorvosnak, Szélesné Ferencz Edit gyermekklinikai szakpszichológusnak és Kovács Márta szakápolónak Lang Zsuzsanna.

Csolnoky Emlékéremmel ismerték el Szélesné Ferencz Edit, Steinecker Katalin és Kovács Márta munkáját, utóbbi elsimerését kolléganője vette át
Csolnoky-emlékéremmel ismerték el Szélesné Ferencz Edit, Steinecker Katalin és Kovács Márta munkáját, utóbbi elismerését kolléganője vette át
Fotó: Nagy Lajos /Napló

Steinecker Katalin neurológia, majd radiológiai szakvizsgát tett, de kiemelkedő tudása, tapasztalata mellett elkötelezettségével, emberségével, példaértékű munkásságával szolgálja a betegeket a legmagasabb normákat követve. Fáradhatatlanul dolgozott az epilepsziával élők rohammentessé tételéért, hogy a társadalom teljes értékű tagjává válhassanak. Empátiája, türelme, figyelme betegeinek biztonságot, megértést nyújtott. Munkásságának köszönhető, hogy a Magyar Epilepszia Liga a veszprémi szakrendelés tevékenységét közép-dunántúli regionális epilepsziacentrum címmel ismerte el. Jó példát mutatott, hogyan lehet valaki egyszerre kiváló szakember és emberséges orvos.

Szélesné Ferencz Edit a gyermek- és ifjúságpszichiátriai szakrendelő munkatársa, gyermekklinikai szakpszichológus, szakterapeuta, a pszichológiai tudományok doktora, egyetemi docens. Magas szakmai jártassága révén a gondozó pszichoterápiás tevékenységének szakmai hátterét biztosította. Kiemelten fontos szerepet játszott a közneveléssel, családsegítő szolgálatokkal való közös munkában. Eredményes a gyermekosztállyal való kapcsolata, segíti a felnőtt pszichiátriai gondozóval az együttműködést.

Kovács Márta a neurológiai osztály szakápolója, aki folyamatosan képezte magát, felnőtt szakápolói képzést, érettségit, majd OKJ-s ápolói képesítést szerzett. Tapasztalatát átadta kezdő kollégáinak, kivívva megbecsülésüket. Kiemelkedő szaktudásával, türelmével, empátiájával hamar elnyeri a betegek bizalmát, akiknek lelki támaszt nyújt.

A Csolnoky család képviseletében az eseményt megtisztelte jelenlétével Illényi Gáborné Benedek Katalin, a család leszármazottja is.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában