Ajkai bányászat

2024.06.17. 07:00

A bányaigazgatóra emlékeztek

Tizenötödik alkalommal emlékeztek és koszorúztak a bányász hagyományőrzők Bóday Gábor emléktáblájánál június 12-én.

Tisler Anna

Horváth Károly mondott ünnepi köszöntőt

Fotó: Gyarmati László

Horváth Károly, a szervező Bódéért Hagyományőrző Egyesület elnöke beszédében szólt a bányász szakma jelentős alakja, az ajkai bányászat kiemelkedő személyisége, Bóday Gábor vasokleveles bányamérnök pályafutásáról. Czekelius Günther, aki később a Bóday Gábor nevet vette fel, 1924-ben érkezett az Ajkai Kőszénbánya Rt-hez, ahol először gépüzemvezető, ezt követően bányaüzemvezető-helyettes, majd 1928 és 1947 között bányaigazgató, a bánya felelős műszaki vezetője lett.

Nevéhez fűződik a frontfejtéses technológia első magyarországi alkalmazása, a bányák bővítése, a Jolán-akna és a padragi új bányaüzem megnyitása. Nagy érdeme, hogy a bányarekonstrukciók révén létrejött egy olyan szén- illetve energiakapacitás, amelyre az Ascher Lipót vezette Egyesült Izzó Rt. létrehozta Csingervölgyben a világ első, ipari méretekben kriptont előállító gyárát, majd 1940-től felépült az erőmű, a timföldgyár és az alumíniumkohó-komplexum, megteremtve a későbbi város alapjait. Tevékenysége hozzájárult, hogy az ajkai szénbányák meg tudtak felelni az akkori társadalom kihívásainak. A megemlékezésen verset mondott Tolnai Zsanett és Szabó-Kovács Krisztina, majd a hagyományőrzők koszorút helyezték el az emléktáblánál. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában