Zonta-elismerések diákoknak

2024.06.21. 07:00

Amikor a díjazott ajándékoz

Az idei Gizella-díjasok egyike a női jótékonysági világszervezet, a Zonta International helyi tagja, a harmincéves Zonta Veszprém Egyesület (avagy Zonta Club) lett. Indíttatásuknak megfelelően a díj mellé járó összeget egy-egy, a tanintézménye által javasolt diáknak ítélték oda.

Őrsi Ágnes

Így részesült a százezer forintos díjban a Veszprémi Szakképzési Centrum Séf iskolájának diákja, a 11. G osztályos Altner Barbara. Ő pincérvizsgát tett, és szakmai gyakorlatán – Tapolcán – annyira meg voltak vele elégedve, hogy főállásban foglalkoztatják tovább. A másik díjazott a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola 15 éves, tehetséges zongorista növendéke, Szabó Enéh. A díjakat iskolai ünnepségen adta át a diákoknak a Zonta Club június 1-jétől megválasztott elnöke, Csirszka Erika, az alelnök, Kristóf Mihályné, valamint Seres Erzsébet.

Zonta-lányok a Lovassy-pikniken, középen Mohosi Réka
Fotó: Seres Erzsébet

Egy harmadik alkalommal is találkoztunk a Zonta-hölgyekkel, mégpedig a Lovassy László Gimnázium tanévzáró művészeti piknikjén. A diákok fellépéseit, kiállítását, sportversenyeit, vagy a zsíros kenyeres partit ígérő jókedvű délután egy bejelentéssel kezdődött. A Zonta-világszervezet veszprémi klubjának alelnöke, Kristóf Mihályné elmondta, hogy egy korábbi Zonta-elnök 1990-ben díjat alapított a 16–19 éves hölgyek vezetői képességének, valamint közügyek iránti elkötelezettségének elismerésére, valamint azért, hogy továbbra is vegyenek részt a közéletben és a politikai életben. Alapítása óta 60 országból 882 fiatal hölgy kapta meg a díjat. A világszervezet 37 nemzetközi díjat ad ki évente, egyenként ötezer dollár értékben. A nemzetközi ösztöndíjra minden régió egy pályázatot nyújthat be. Idén a kilencedikes lovassys diák, Mohosi Réka pályázatát terjesztette be a Zonta Club Veszprém, és Réka munkája első lett a magyar régióban, majd abszolút első a Zonta-világszervezetnél. Az erről szóló oklevelet vehette át Mohosi Réka az iskolai művészeti pikniken. 

A Lovassy-gimnáziumban diák-Zonta-szervezet alakult, melynek következő elnöke Réka lesz, aki német nemzetiségi tagozatra jár, második nyelvként pedig angolt tanul. Megtudtuk, hogy a Zonta-pályázatra iskolatársa, Lakatos Janka beszélte rá, aki tavaly harmadik helyezett lett. A pályázat kidolgozásában osztályfőnöke, Bertha Orsolya segítette Rékát, akinek véleményére a pályázat kiírói most is három csoportban voltak kíváncsiak: hogyan tölti a szabadidejét, melyek a jövőbeni tervei, és miben tudja segíteni a fiatal, hátrányos helyzetű nőket.

Nos, amint hallottuk, Réka az EKF önkéntességi programjában is részt vett, alapítója a Zonta-diákszervezetnek, de ami iránt leginkább elkötelezte magát, az a nemzetközi AFS-mozgalom. Az AFS nem profitorientált, kormányoktól független, önkéntes alapítványi rendszer, amely nemzetközi diákcserét támogat. Réka szavaival élve: célja az, hogy tágabb látókörű, békére törekvő és más kultúrákra nyitott fiataloknak nyújtson minél több lehetőséget mobilitás, oktatás vagy akár munkavégzés szempontjából. Az idei Zonta-pályázat fókuszában az önkéntesség állt, Réka pedig már másfél éve önkéntes AFS-körzetsegítő, az ide érkező és a helyi fiatalokból álló közösség mentora – és természetesen tagja az iskolai diákönkormányzatnak is. További tervei is hasonló pályán mozognak; nemzetközi tanulmányokat szeretne folytatni, majd pedig olyasmivel foglalkozni, ami embereknek segít előbbre jutni vagy pillanatnyi akadályt leküzdeni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában