Közterület

2024.06.20. 17:00

Bővítették a parkokat és virágokat ültettek Balatonalmádiban

A város vezetői kezdeményezésére új növényeket ültettek a város közterületeire, ezzel megújították, illetve bővítették Balatonalmádi zöldterületeit.

Kovács Erika

Az okokról, előzményekről a város vezetői kifejtették, mindenkinek fontos, hogy természetközeli környezetben élhessen, és megmaradjon Balatonalmádi csodálatos természeti öröksége. Ezért az utóbbi időszakban több olyan intézkedést hoztak, melyek az említett célt szolgálják. Ilyen volt például a Környezetvédelmi program felülvizsgálata, a Köcsi-tó környezetének védetté nyilvánítása és a fák védelméről szóló önkormányzati rendelet átdolgozása.

 

A városi zöldfelületek megújítása már évtizedek óta váratott magára, ezért Fabó Péter polgármester javaslatára a testület idén év elején hárommillió forintot különített el erre a célra. A feladat előkészítésében meghatározó szerepet játszott az önkormányzat településfejlesztési osztálya és a városgondnokság, akik koordinálták a munkát. A növénytelepítést Englóhner Edina tájépítész, pályázati referens és Juhász Sándor, a városgondnokság parkfenntartási csoportvezetője irányította. Eszerint nyolc helyszínt jelöltek ki, közülük két területen fatelepítést végeztek. Az egyik a Szent István park volt, ahová hat kőrisfát ültettek, a másik pedig Budataván, a benzinkút mellett a 71-es út mellett, ahová díszcseresznyék kerültek. A többi helyen a településkép javítása miatt cserjéket ültettek. A cél az, hogy a telepítéseket minden évben folytatják, a fenntarthatóságot szem előtt tartva. A fejlesztés első ütemében a településközpont kap főszerepet, mert ez Balatonalmádi legfrekventáltabb területe, ahol a legtöbb ember megfordul. A későbbiekben a város további területei is sorra kerülnek majd. 

A jövőben a város vezetése a zöldterületek fejlesztése miatt szakmai együttműködést kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Tájépítész Karával. A megállapodás értelmében az egyik első tervezési feladat a településkapuk kialakítása. Az Alsóörs, Felsőörs, Balatonfűzfő és Veszprém felé vezető utak mentén szimbolikus kapuk lesznek, ahol hamarosan csodaszép növénysávokkal köszöntik az embereket. Tudatos és megfelelő tervezéssel, gazdaságosan fenntartható növényültetéssel a városközpont új cserjesávjaihoz hasonlóan egyedivé varázsolják a jövőben ezeket az útszakaszokat is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában