Betétdíjas rendszer

2024.06.19. 20:00

Kipróbáltuk az új palackvisszaváltást, és másodikra sikerült – Mutatjuk, hogyan, és várjuk tapasztalataikat

Egyre kevesebb italos műanyag flakont és fémdobozt szabad összenyomni, mert egyre többre kerül rá a logó – ahogy üvegre is –, hogy ötvenforintos betétdíjat számolnak fel érte, és azt visszakaphatjuk, ha szabály szerint leadjuk. Kipróbáltuk, hogyan működik a körforgásos rendszer vásárlókra vonatkozó része, aminek még csak most jön a java, a sűrűje, ezért kíváncsiak vagyunk olvasóink tapasztalataira.

Rimányi Zita

A betétdíjas italcsomagolások rendszere január 1-jén lépett érvénybe, ám a cégek július 1-ig haladékot, azaz fél év átállási időt kaptak. Ezért most közeleg az a határidő, ami az italgyártóknak, a kereskedőknek és a vevőknek is igazán fontos. Kötelező lesz visszaváltani az italok csomagolásait, akár fémből, akár üvegből, akár műanyagból vannak. az egydecistől a háromliteres edényig. Kivéve a tejek, a gyümölcslevek, azaz az úgynevezett tetrapak csomagolások esetében. A betétdíj egységesen ötven forint. A részletekről korábban már többször írtunk. 

Nem szabad összenyomni azokat a palackokat, amiken a "Vegyél vissza! 50 Ft" feliratú, kerek logót látjuk
Nem szabad összenyomni azokat a palackokat, amelyeken a ,,Vigyél vissza! 50 Ft" feliratú, kerek logót látjuk
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A Mohu MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. az új hulladékgyűjtési rendszer felelőse, ezért a betétdíjas rendszer is hozzá tartozik. Nem új dolog ez, volt már régen ilyen, és a környezetvédelmet szolgálja. Bevezetését az illegális szeméthegyek indokolták, és az erdők aljára, az utak mellé kidobott, mindenhol elszórt italcsomagolások. Csak kis arányban sikerült a szelektív gyűjtés révén újrafeldolgozásra juttatni ezeket a csomagolóanyagokat, de ez most megváltozhat. Persze az is jó lenne, ha eleve kevesebb csomagolóanyag használatára törekednénk.

Az automatákon múlik?

Szlovákiában már korábban bevezették ezt a rendszert, és nagyon magas a visszaváltási arány, de ott élő barátainktól azt hallottuk, hogy a visszaváltó automatáknál sokat várakoznak, mert gyakran csak sokadszorra ismerik fel a palackokat. Ezért a napokban kimondottan emiatt mentünk be egy bakonyi kisvárosban egy élelmiszerlánchoz tartozó egységbe, ki akartuk próbálni az automatát. Vettünk olyan üdítőt, amelynek csomagolásán már rajta volt a kört formázó két nyíl, a betétdíjat, a visszaváltási lehetőséget jelölő logó. Megittuk a hideg italt, és rögtön visszavittük az üzletbe az automatához a flakont. Másodszorra fogadta el. Amúgy elég könnyű volt kezelni, értelmezni az érintőképernyős felületet, és egyébként csak bele kellett csúsztatni a nyílásba a palackot.

Volt pár olyan üveg is nálunk, ami már korábban is visszaváltható volt, de ezeket ezen a helyen nem fogadta be az automata. Tehát az tettük, amit azok is, akik eleve több olyan üveget vittek magukkal, amire nem vonatkozik a kötelező visszaváltás, beletettük az automata mellé odakészített műanyag edényekbe. 

Jócskán tele voltak az automata mellé odakészített műanyag edények, tehát sokan próbálkoznak olyan palackok visszaváltásával, amelyek a szelektív gyűjtőbe valók. Vagy megspórolják azt, hogy abba vigyék el ezeket.

Kupont kaptunk

Mi kupont kaptunk az automatától, de a visszajáró betétdíj elutaltatható bankszámlára és felajánlható jótékony célra. A kuponnak van lejárati ideje, de levásárolható az élelmiszerlánc összes üzletében, nekünk ez a lehetőség megfelel. Azért megkérdeztük a pénztárost, kaphatunk-e érte készpénzt, és csak bizonytalanul válaszolta, hogy úgy tudja, igen. Mi biztosak vagyunk benne, hogy ehhez ragaszkodhatnánk.  

Az italos üvegeken figyelni kell a kerek kis logót, mert azt jelzi, hogy betétdíjat számolnak fel érte, amit visszakaphatunk
Az italospalackokon figyelni kell a kis kerek logót, mert azt jelzi, hogy betétdíjat számolnak fel érte, amelyet visszakaphatunk
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Szaporodó repontok, falusi kérdések

Néhány olvasónk jelezte, hogy jobb lenne, ha mielőbb több falusi kisboltban is lenne visszaváltási lehetőség, hogy ne kelljen nekik otthon gyűjteniük az üvegeket, a műanyag flakonokat, a fémdobozokat, míg nem mennek el egy nagyobb városi üzletbe. Várhatóan hamarosan növekedni is fog az úgynevezett repontok száma. A cseszneki bolt vezetője például már bejelentette igényét, hogy szeretnének helyet adni egy automatának, és a regisztrációját fogadták is. Azt még nem tudja, mikor történik meg a telepítés.

Ezer forintot ér húsz üres, visszaváltható flakon, fémdoboz, ezek összenyomás nélkül nagy helyet foglalnak el, és ha nem öblítjük ki ezeket – pedig az egyébként az újrafeldolgozás miatt is kívánatos –, bebüdösödhetnek. A Mohu térképes keresője szerint országosan 2130 repontot használhatunk, Veszprémben 23-at, Pápán 10-et, Várpalotán és Zircen 4-et. 

Olvasóink a visszaváltással kapcsolatos tapasztalataikat megírhatják, és a témával kapcsolatos kérdéseiket ugyancsak elküldhetik lapunknak a [email protected] e-mail-címre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában