Gyereknap a suliban

2024.06.25. 07:00

Kisrepülőgép landolt a veszprémi Dózsa György Általános Iskolában

Június 20-án nemcsak a szokásos gyerekzsivajtól visszhangzott a veszprémi Dózsa György Általános Iskola, ugyanis az iskola pedagógusai nem mindennapi gyereknapi programokkal lepték meg a diákokat.

Juhász-Léhi István

A napot a Dózsa-iskola mazsorettesei fantasztikus bemutatóval nyitották meg, majd jó hangulatú közös táncra hívták a nézősereget, áll az alsósok beszámolójában. Ezen a napon kicsik és nagyok, A-sok, B-sek és C-sek vegyesen összeállított csapatokban versenyezhettek, az állomásokon vidám, játékos feladatok várták őket. Nagy sikert aratott az udvaron kiállított Altus kisrepülőgép és a Kordika csarnoképítő cég által az iskolába hozott markológép, melyeket ki is próbálhattak a diákok. Az izgalmakban és élményekben bővelkedő tartalmas programot az Algida jégkrémgyár felajánlása koronázta meg a gyerekek számára.

Markológép is járt a Dózsa gyereknapján az iskolában Fotó: iskola

A felsősök így látták: a felső tagozatosok csütörtökön megrendezett diákönkormányzati napját mindenki nagyon várta már, hiszen ez a nap a gyerekekről, gyerekeknek szól. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is volt háttértörténete a napnak, ami a mindenki által ismert és szeretett Indiana Jones figurájához volt köthető. Ha Indiana Jones, akkor természetesen a napunk része volt a kincs, kaland, ész, furfang és digitális technika. A helyszínt Veszprém ragyogó helyei közül a Kolostorok és kertek rendezvénytér adta.

Mielőtt útnak indultak a felsős osztályok, indulót és menetlevelet is készítettek. Az indulókban az iskolákba járó gyerekek a számukra oly fontos érzéseket fogalmazták meg. Ilyen volt az  összetartozás, összefogás és győzelem. Természetesen a német nyelvi tagozaton tanuló gyerekek a szép sváb dallamvilágra ültették rá a mondanivalójukat. Átirat született a 7. B osztály tollából a Morgen will mein Schatz verreisen kezdetű dalra. Gyönyörű példa volt arra, hogyan jár kéz a kézben a tudás és a szépre nevelés. A válogatófeladat elvégzése után indulhatott a kutatás: a hét ládát hét csodás veszprémi helyen rejtették el.

Kiderült, hogy az iskolában 3D nyomtatóval készített dobozkákban koordinátákat helyeztek el. A dobozokon viszont lakatot találtak a gyerekek, melyet csak akkor tudtak kinyitni, ha egy ügyességet, figyelmet vagy tudást igénylő feladványt megoldottak. Egy-egy feladat elvégzését követően elnyerhették a kincsesládákat nyitó kódot, és megtalálták a következő láda helyét rejtő koordinátát. Mind a hét doboz felkutatását követően az iskolában mindenki találhatott még egy utolsó kincsesládát, melyben a jól megérdemelt jutalma volt. A ládát nyitó kód megfejtéséhez az alábbi két feladványra kellett tudniuk a gyerekeknek – és önnek is, kedves olvasó – a megoldást:

– ennyi lángocska szerepel a Dózsa-iskola címerében,

– ennyi éves lesz a következő tanévben az iskola.

A tudást, tájékozódást, ügyességet igénylő nap végén mindenki elfáradt, de a kalandokkal teli tartalmas nap zárásaként még egy hatalmas élmény várt a tanulókra: egy igazi repülő fogadta őket az iskola udvarán, amit testközelből is megnézhettek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában