Nagy siker II. Grassalkovich országos történelemversenyen

2024.06.11. 14:00

Nemcsak a szakmát, a törit is tudják (galéria)

A II. Grassalkovich országos történelemverseny döntőjében a napokban a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikumának Hermann Fanni, Horváth Eszter, Szakács Bálint összetételű csapata harmadik helyezést ért el. A fiatalokat Irányi László, az iskola igazgatója készítette fel.

Juhász-Léhi István

A versenyt Gödöllőn rendezték egy ottani egyesület szervezésével. Amikor megérkezett a felhívás a versenyre, az Ipari iskola vezetése látott benne fantáziát. A téma Grassalkovich Antal élete volt, aki a XVIII. században egy nagy karriert befutó mecénás, nemzeti érzelmi főúr volt. 

A II. Grassalkovich Országos Történelem Verseny döntőjében a napokban a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum Hermann Fanni, Horváth Eszter, Szakács Bálint összetételű csapata harmadik helyezést ért el
A II. Grassalkovich országos történelemverseny döntőjében a napokban az Ipari Technikum Hermann Fanni, Horváth Eszter, Szakács Bálint összetételű csapata harmadik helyezést ért el
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

– Ehhez kerestünk tanulókat, és találtam is három nagyon lelkes, ügyes fiatalt, akik belevetették magukat a versenybe – újságolta a Naplónak Irányi László igazgató, felkészítő tanár. 

Mint megtudtuk, összesen három forduló volt: az első online volt, ahol különböző szakirodalom alapján megadott kérdésekre kellett válaszolni. A második már egy kreatív forduló volt, itt már egy naplórészletet kellett a gyerekeknek írni, mintha ők lennének Grassalkovich. Ehhez kellett készíteni egy prezentációt, benne fotókat korhű ruhákban. Az iparisoknak sikerült a Vetési-gimnáziumból szerezniük ruhákat. A harmadik feladat pedig Grassalkovich szerepének, jelentőségének a bemutatása volt egy kis színdarabban.

– Ez egy ötperces kis színdarab volt, amiben az iskola támogató tevékenységét mutattuk be. Az Érsekségi Turisztikai Központ biztosította a helyszínt, és tulajdonképpen ezek alapján hívtak be minket – mondta Irányi László.

Nem csak a szakmát, a törit is tudják
Nemcsak a szakmát, a törit is tudják
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A versenyen körülbelül 120 csapat indult, határon inneniek és határon túliak is. Két korosztály volt, egy 5-6-7-es korosztály és egy 8-9-10-es. Mindegyik korosztályból 6-6 csapat került a gödöllői döntőbe, amely kétnapos volt.

– Nagyon magas színvonalú volt a finálé, városnézéssel, kastélynézéssel egybekötve – mondta a felkészítő tanár, aki hozzátette, kreatív feladatok vártak a versenyzőkre. Volt kvíz, egy újabb színdarabot is be kellett mutatni, illetve a naplórészletet kellett prezentálni, és ez alapján hozta ki a zsűri a végeredményt.

– Nemcsak a szakmában, hanem a humán tudományokban is nagy gondot fordít a tanulókra iskolánk, amivel tudjuk motiválni a többieket is – jelentette ki az intézményvezető.

A csapat tagja volt a herendi, kilencedikes Szakács Bálint, a márkói Horváth Eszter aki szintén kilencedikes és vegyészetet tanul az Ipariban – és Hermann Fanni.

Szakács Bálint szereti a történelmet, nem is volt kérdés, hogy jelentkezik a megmérettetésre. Elmondta, a verseny szervezőjétől kaptak könyveket, de az interneten is utánanéztek a témának. Hermann Fanni elárulta, próbálták felosztani a korszakon belül is a témaköröket egymás között. 

Horváth Eszter hozzátette, még nem volt történelemversenyen, neki ez volt az első. Szakács Bálint viszont érezte a verseny közben, hogy nagyjából harmadikok lehetnek.

A lányoktól megtudtuk, nagyon tetszett nekik az, hogy Grassalkovich Zoltán koronaőri avatását játszották el, amit videóban kellett elküldeni, de a kvíz is tetszett a fiataloknak. Arra a kérdésre, hogy összességében milyen volt a kétnapos verseny számukra, Szakács Bálint adott választ: – Igazán jó hangulat volt az egész verseny alatt, a szervezők nagyon kitettek magukért. Voltak programok a városban is. Remélem, együtt marad a csapat, és, ha lehetőségünk lesz, még indulunk hasonlón – zárta gondolatait.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában