Program- és túraajánló

2024.06.13. 07:00

Hova menjek június idusán a Bakonyban? 7 tippet adunk hétvégére éjszakai fénytánccal várban és arborétumban

A szentjánosbogarak sötétben világítva röpködnek ilyenkor, Szent Iván-nap környékén, csodás násztánc ez a nyár eleji éjszakákon. Szintén mesésen kalandos élményt nyújt a cseszneki vár napnyugta után. Ajánlhatunk még a június közepi hétvégére idén levendulaszedést a bencéseknél, tulipánokkal telehímzett tulipános kelengyésládákat, titkaikat eláruló fafaragó történetét és kacagást a postahivatalnoknál kialakuló pikáns sztorin.

Rimányi Zita

1. Éjjel a várban – Elemlámpák fényénél hallhatjuk a vár egykori lakóinak kalandos történeteit

A VII. Napnyugta utáni várvezetést június 15-én, szombaton 20 órától tartják meg a cseszneki várban. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges. 

Ha nappal járunk a cseszneki várban, akkor a középkori erődítmény maradványainak látványa mellett a kilátás nyújt élményt
Ha nappal járunk a cseszneki várban, akkor a középkori erődítmény maradványainak látványa mellett a kilátás nyújt élményt
Fotó: Rimányi Zita/Napló

2. Szentjánosbogár-nézőben a cisztercieknél – Különleges fénytánc rajzáskor szerelmeseknek, romantikusoknak és a természet iránt rajongóknak

Szentjánosbogár-sétákat szerveznek – a rajzástól függően – várhatóan június 15-től a Zirci Ciszterci Arborétumban. A vezetett séták mindennap 20.30-kor indulnak. Előzetes jelentkezés szükséges.

3. Kelengyésládákat is telehímez mintákkal az erdélyi származású bakonyi fafaragó

János 75 címmel Mánya János Magyar Kézműves Remek-díjas fafaragónak nyílik kiállítása a zirci Békefi Antal Városi Könyvtár klubtermében június 14-én, pénteken 17 órakor. Ünnepi köszöntőt mond Kapros Kósa Edit textilművész és Farkas Balázsné Petrikowsky Marianna népi iparművész.  

Mánya János a készülő tulipános ládával
Fotó: Rimányi Zita/Napló

4. Jön, jön, jön! A miniszterelnök a Bakonyban – Premier Zircen, ahol öt estére színházzá változik a művház

A miniszterelnök című vígjátékot állította színpadra a Bakony Hangja Színjátszócsoport és ötször adja elő a zirci művelődési házban. Az előadások megtekintése ingyenes, de előjelentkezést kérnek. A darabot a következő időpontokban lehet megtekinteni: június 14-én, pénteken 19 órától, június 15-én, szombaton 19 órától, június 23-án, vasárnap 17 órától, június 28-án, pénteken és június 29-én szombaton 19 órától.

A Bakony Hangja Színjátszócsoport vezetője és új darabjuk rendezője Gyurácz János Csaba
A Bakony Hangja Színjátszócsoport vezetője és új darabjuk rendezője, Gyurácz János Csaba
Fotó: Rimányi Zita/Napló

5. Medve és mamutok közt sétálhat virtuálisan, és valóban is körülnézhet

A napokban elérhetővé vált a zirci Rákóczi tér és a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum is virtuálisan. Bejárhatjuk utóbbit akár a fotelünkben ülve otthonról, de akkor biztosan kedvet kapunk ahhoz is, hogy élőben is megnézzük tárlóit.

6. Termények és terefere 

A zirci termelői és kézműves vásárt legközelebb június 15-én, szombaton tartják meg 8 és 12 óra között a Reguly-múzeum kertjében lévő fedett piactéren. Helyi termelők és kézművesek várják az érdeklődőket többek közt sajtokkal, húsáruval, savanyúságokkal, lekvárokkal, szörpökkel, süteményekkel, mézekkel, fonott vesszőkosarakkal.

Szombatonként a Bakonyban sokak megszokott reggeli, délelőtti programja a piacozás
Szombatonként a Bakonyban sokak megszokott reggeli, délelőtti programja a piacozás
Fotó: Rimányi Zita/Napló

7. Szedd magad! – Levendulaszüret a bakonyi bencéseknél

Június 15-én elkezdődik a Szedd magad! akció a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor gyógynövénykertjében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában