Olvasónktól

2024.06.24. 09:00

Vajon megmenthető-e a kemeneshőgyészi evangélikus templom?

Néhány héttel ezelőtt történt. Vártam a vizsgálat eredményét. Mint amikor ülünk az orvosnál a csendben, tudva, hogy mindjárt elmondja nekünk azt, amihez mi nem értünk. Hol apró-cseprő helyzetek csak ezek, hol súlyos diagnózisok.

Veol.hu

Most azonban nem egy ember a „beteg”, hanem egy épület. A szakember pedig egy statikus. Tudtam már, hogy baj van. Ezért ezzel a kérdéssel kezdtem: „Használhatjuk még a templomot?” „Igen.” Érkezett a válasz.” Kövek gördültek le a szívemről. Azonban jött a folytatás is: „Hat hónapig.”

Fotó: olvasó

A kemeneshőgyészi evangélikus templom a mi templomunk. Az 1790-es években épült. Viszonylag nagy templom egy kis faluhoz képest, mivel a kezdetektől fogva közös a magyargencsiekkel. Gyönyörű faragott fa mindenhol. Az eredeti tetőszerkezet a statikus szerint az egyik legszebb, amit valaha látott.

Röpködnek körülöttünk a számok. Csak az állapot teljes szakmai felmérése 2-3 millió forint. A legsürgetőbb hibák elhárítása nagyjából további 15-20 millió forint. És akkor még nem történt meg a felújítása, hogy évtizedekig jó állapotban legyen. Ez további 40-50 millió forint lehet a becslések szerint.

Nem tudjuk, hogy hogyan fog alakulni a templomunk és a gyülekezetünk sorsa. Az biztos, hogy mi mind a kettőért dolgozunk. Cselekszünk az élő hitért, amit ember megtehet érte. És dolgozunk a templomunkért, amit mi, kicsi közösség meg tudunk tenni. De az egészet Istenre bízzuk. Csak érte és vele van mindennek értelme. Nem egy emlékművet szeretnénk neki állítani a templommal, ahol valaha élő hitű emberek éltek, hanem mi, élő hitű emberek szeretnénk Isten házaként használni azt.

Leginkább az imádságokat köszönjük meg! Ennél nincsen fontosabb. És ha arra indítja Önöket Isten, hogy anyagilag is hozzájáruljanak ehhez, azt őérte köszönjük! A Kemeneshőgyész-Magyargencsi Társult Evangélikus Egyházközségnek lehet utalni a 11747044-20012931 számú számlaszámra, „adomány templomfelújításra” megnevezéssel.

Pethő Judit
kemeneshőgyész-magyargencsi evangélikus lelkész

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában