Kezdődnek a szóbelik

2024.06.19. 07:00

Vizsgaszimulációkkal is segítik a felkészülést az érettségire a bélásoknál

Emelt szintű és előre hozott érettségire is többen jelentkeztek a zirci gimnáziumban, ahol június 24-én, hétfőn kezdődnek el a szóbeli vizsgák. Az intézményben azzal igyekeznek segíteni a diákoknak, hogy a középiskolai tanévek végén minden osztály egy-egy tárgyból vizsgázik, és ez tulajdonképpen már az első nagyobb megmérettetésük biztonságos körülmények közötti, kockázat és félelem nélküli szimulációja.

Rimányi Zita

Képünk a zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tavalyi ballagásán készült

Fotó: Rimányi Zita/Napló

– A szóbeli érettségik intézményünkben június 24-én kezdődnek el idén. Két érettségi bizottság fog dolgozni nálunk, három-három napon át. Az egyik csoportban nemrégiben elballagott gimnazistáink érettségiznek, mindegyikük öt tantárgyból. Magyar nyelv és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből felelnek, akiknek gyengébb lett a matematika írásbelijük, azok ebből a tantárgyból is. Az ötödik a választható tantárgy, nálunk a diákok közül többen választották a biológiát, a kémiát, a földrajzot, a fizikát és a mozgókép- és médiaismeretet – mondta el Balázsné Györek Zsuzsanna, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola főigazgatója. 

A másik vizsgabizottság előtt a művészeti szakra járók vizsgáznak, és 10. , 11. évfolyamosok tehetnek le előre hozott érettségit. A művészeti szakosoknak nem kötelező most öt tantárgyból érettségizniük, a következő tanévben is a zirci gimnáziumban fognak tanulni. Most jellemzően magyarból és történelemből, ha kell, matematikából vizsgáznak, 31 diák közül heten teszik le a teljes érettségit. A többiek az idegen nyelvből később érettségiznek, és a szakmai vizsga számíthat majd az ötödik érettségi tantárgynak náluk. 

– Az előre hozott érettségi vállalásáról ugyanazt gondolják a diákok és mi, tanárok. Jó dolog, így terhet vesz le magáról a tanuló, nem egyszerre kell öt tárgyból érettségiznie. Általában idegen nyelvből és digitális kultúrából szoktak előre hozott érettségit letenni 10. és a 11. évfolyamosaink. Gyakori, hogy ilyenkor középszintűt tesznek le, aztán, amikor végeznek, akkor emelt szintűt. Ha az idegen nyelvből legalább hatvanszázalékosra sikerül az emelt szintű érettségijük, akkor középfokú nyelvvizsga-bizonyítványt is kapnak. Nálunk idegen nyelvből jellemzően jól felkészültek a tanulók, érdemes nekik ebből a tárgyból előre hozott érettségire jelentkezniük, az emelt szintet is vállalniuk. Ha azt nézem, hogy a csaknem háromszáz vizsgafelelet majdnem húsz százaléka emelt szintű, akkor ez magas arány – állítja a főigazgató.

Balázsné Györek Zsuzsanna
Balázsné Györek Zsuzsanna
Forrás: III. Béla gimnázium


Arról szintén beszélt az intézményvezető, hogy a diákoknak ez az első nagyobb megmérettetésük, szerinte kell is hozzá egy kis izgalom, ez természetes, de amikor kijönnek az érettségi vizsgáról, akkor már azt szokták mondani a tanulók, hogy nem is jelentett nekik nagy gondot teljesíteni a felkészülésük után. 

– Igyekszünk nekik azzal segíteni, hogy nálunk tanév végén minden osztály egy-egy tárgyból vizsgázik, és ez tulajdonképpen már az érettségi biztonságos körülmények közötti, félelem nélküli szimulációja – hangsúlyozta Balázsné Györek Zsuzsanna. A III. Béla középiskolában egyébként a szóbeli érettségikkel egy időben elkezdődik a művészeti szakra járók kéthetes szakmai gyakorlata, így a pedagógusoktól ez is külön figyelmet igényel az érettségi szabályszerű lebonyolítása mellett. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában