Böjte Csaba Várpalotán

2024.07.10. 13:58

Örök útravalónk a hit, a remény, a szeretet (képgaléria)

Valóságos szeretetcunami fogadta tegnap a város vendégeit. A Nagyboldogasszony-templomban kezdte Balatoni Csillagösvény című, idei zarándokútját Böjte Csaba ferences szerzetes, aki július 15-ig, naponta találkozik megyénkben a katolikus hívekkel.

Őrsi Ágnes

A tizenegyedik alkalommal sorra kerülő rendezvényen, a Balatoni Csillagösvény első állomásán az esti szentmisét ketten celebrálták: Csaba testvér (ahogyan ő magát nyilvántartja) és Szijártó László, Várpalota esperes plébánosa. Csaba testvér úgy érkezett a Nagyboldogasszony-templomba, hogy ajándékot is hozott; Assisi Szent Ferenc ruhájának ereklye számba menő darabkáját. Ezt a gesztust az indokolta, hogy rendjének alapítója, Szent Ferenc nyolcszáz évvel ezelőtt született. Nyolcszáz év múltán a katolikus világnak új pápája van, aki pápaként a Ferenc nevet viseli, jelképezve a meggyőződést, hogy a hívő ember mindig erősebb. 

Böjte Csaba ferences szerzetes szentmisét celebrál, a kép jobb szélén Szijártó László, Várpalota esperes plébánosa
Fotó: Őrsi Ágnes

Márton Áronról, Erdély legendás püspökéről is hallottunk, aki 75 éves korában, lemondva a püspöki tisztségről, utolsó pásztorlevelében ezt írta: a legnagyobb kincsemet, a hitemet hagyom rátok. Kétezer évvel ezelőtt Krisztus tanított minket a szeretet parancsára, ma is az a biztos út, ha hittel élünk, mert a hívő ember erős. Hitre van szükség, higgyünk Istenben, egymásban, magunkban, hogy le tudjuk győzni a betegséget, a haragot, a kishitűséget. Aki nem hisz, annak kezéből kifolyik az idő. Csaba testvér itt emlékeztetett saját missziójára: sok évvel ezelőtt szerzetestársaival Esztergomban találkozott Kalkuttai Teréz anyával, aki nincstelenül, ám hite erejével vált sok-sok rászoruló, a társadalom peremén élő ember reményévé. Mint mondta, az ő példájából merítve erőt, Csaba testvér ekkor kezdte meg mentőakcióját a családot nélkülöző, árva fiatalok érdekében. 

Jótékonysági missziós útjára elkísérte a Magyar Örökség-díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar, melynek tagjai a szentmise után nagy sikerű koncertet adtak a zsúfolásig telt, várpalotai Nagyboldogasszony-templomban. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában