Egyház

2024.07.10. 08:00

Személyi változások a Veszprémi Főegyházmegyében

Több személyi változtatásról is döntött Udvardy György érsek a Veszprémi Főegyházmegyében, tájékoztatott az érsekség.

Marton Attila

Augusztus 1-i hatállyal Bakos Frigyes, tb. kanonok, ker. esperes, plébániai kormányzót – saját kérésére – köszönete nyilvánításával felmentette az ajkai Jézus Szíve plébánia, valamint az oldallagosan ellátott ajka-bódéi, ajka-tósokberéndi, ajka-csingervölgyi, ajka-ajkarendeki plébániák plébániai kormányzói tisztségéből, a Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda lelki igazgatói, a Magyar Imre Kórház kórházlelkészi tisztségéből, valamint a Sümegi Esperesi Kerület esperesi tisztségéből, egyúttal nyugállományba helyezte. Tál Zoltán plébánost felmentette a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-plébánia és a zalaszántói plébánia ellátása alól, valamint a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola lelki igazgatói tisztségéből, egyúttal kinevezte az ajkai Jézus Szíve-plébánia plébánosává, az ajka-bódéi, ajka-tósokberéndi, ajka-csingervölgyi, ajka-ajkarendeki plébániák oldallagos ellátásával, valamint kinevezte a Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda lelki igazgatójává, és a Magyar Imre Kórház kórházlelkészévé, egyúttal öt évre kinevezte a Sümegi Esperesi Kerület esperesévé. Földi István ker. esperes, plébánost felmentette a pápai Szent Benedek-plébánia ellátása alól, valamint a Pápai Esperesi Kerület esperesi tisztségéből, és kinevezte a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-plébánia plébánosává a zalaszántói plébánia oldallagos ellátásával, valamint a Ranolder-iskola lelki igazgatójává. Árus-Kovács Gábor h. esperes, nemesszalóki plébánost megbízta, hogy további intézkedésig mint a Pápai Esperesi Kerület helyettes esperese vegye át és gyakoroljon minden esperesi feladatkört.

Fotó: Mediaworks

Merva Péter plébániai kormányzót felmentette a veszprém–gyulafirátóti plébánia ellátása alól, egyúttal kinevezte a pápai Szent Benedek-plébánia plébánosává. Felker Zsoltot, a veszprémi Magyarok Nagyasszonya-plébánia plébánosát megbízta a veszprém–gyulafirátóti plébánia oldallagos ellátásával. Horváth József c. esperes, plébániai kormányzót köszönete nyilvánításával felmentette a nyárádi plébánia, valamint az oldallagosan ellátott mezőlaki és pápasalamoni plébániák plébániai kormányzói tisztségéből, egyúttal nyugállományba helyezte. Szabó Zoltán káplánt felmentette a pápai Szent Anna-plébánián betöltött kápláni beosztásából és kinevezte a nyárádi plébánia plébániai kormányzójává a mezőlaki és pápasalamoni plébániák oldallagos ellátásával. Juhász Csabát – miután jelöltidejét a Betegek Szolgái Kamilliánus Rend szerzetesközösségében július 16-án befejezi – a pápai Szent Anna-plébániára küldte kisegítő lelkészi megbízatással. Sándor Mihály magyarpolányi plébánost felmentette a devecseri és kolontári plébániák oldallagos ellátása alól.

Mokos János káplánt felmentette a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-plébánián betöltött kápláni beosztásából és kinevezte a devecseri plébánia plébániai kormányzójává a kolontári plébánia oldallagos ellátásával. Varga-Csikász Bence városlődi plébániai kormányzót kinevezte a városlődi plébánia és az oldallagosan ellátott kislődi, bakonyjákói, úrkúti plébániák plébánosává. Solymos András atyát római tanulmányai befejezését követően kinevezte a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-plébánia káplánjává. Gyulai Péter István kisegítő lelkész búcsúszentlászlói plébániára szóló kisegítő lelkészi megbízatását 2025. augusztus 1-ig meghosszabbította. Kulcsár Dávid káplán, egyetemi lelkész – miközben meglévő egyházmegyei megbízatásai változatlanul maradnak – a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciától augusztus 1-i hatállyal 3 éves időtartamra országos katolikus egyetemi lelkészi referensi megbízatást kapott. Illyés Dávid diakónusnak a keszthelyi Kis Szent Teréz-plébánián végzett diakónusi gyakorlatát 2025. január 31-ig meghosszabbította.

Mail József c. apát, kanonok, főesperes, a pápai Szent István vértanú plébánia és az oldallagosan ellátott Kálvária plébánia plébánosa 2024. augusztus 15-én betölti 75. életévét, és benyújtotta lemondását plébánosi és többi egyházi tisztségéről. Lemondását köszönete nyilvánításával elfogadta az érsek, egyúttal további intézkedésig kinevezte ugyanezen plébániák plébániai kormányzójává 2024. augusztus 15-i hatállyal, meghagyva főesperesi tisztségében. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában