Ünnepélyes díjátadó

2024.07.09. 12:00

Veszprémi intézmény nyerte el az Év Állatvédő Óvodája címet

Az Állatvédelem gyerekeknek szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával már negyedik alkalommal hirdette meg az állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázatát az oktatási intézmények számára. Idén először két határon túli, egy erdélyi és egy szlovákiai magyar oktatási intézmény is elnyerte a címet.

Veol.hu

A pályázatra minden évben olyan intézmények jelentkezését várják, amelyek törekednek arra, hogy a felelős állattartást változatos programok segítségével beépítsék a nevelésbe. Az előző pályázatok sikerét mutatja, hogy a korábbi évhez képest ismét jelentősen növekedett a versenyző intézmények száma. Az április 30-i határidőig 492 egyéni pályázat érkezett (32 bölcsőde, 300 óvoda, 126 általános iskola, 16 gyógypedagógiai intézmény, 15 középiskola, 3 gyermekotthon). Valamennyi pályázó intézmény teljesítette a minimumkövetelményeket, így jogosulttá váltak az állatbarát cím használatára egy éven keresztül.

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora adta át a pályázatok dobogósainak okleveleit az egyetemen megrendezett díjátadó ünnepségen június 18-án és 19-én
Fotó: Kovács Bálint

A beérkezett munkákat egy állatvédelmi és pedagógus szakemberekből álló zsűri bírálta el. A pályázatok nyertesei a díjakat és okleveleket az Állatorvostudományi Egyetemen megrendezett ünnepségen vehették át Sótonyi Péter rektortól. Minden kategóriában három helyezettet díjaztak, így összesen 18 nyertes intézményt hirdettek a júniusi díjátadón.

A pedagógusok, akik nap mint nap elkötelezetten dolgoznak azon, hogy diákjaikban tudatos és etikus magatartást alakítsanak ki, díjazásra méltó erőfeszítéseket tesznek, éppen ezért jött létre az Állatbarát nagykövet program az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány és az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának együttműködésében. Idén 37 pedagógus vehette át a címet az ünnepélyes díjátadón, miután letették az esküt. A legkreatívabb tíz pedagógust az oklevélen túl állatkerti belépővel is jutalmazták a Nyíregyházi Állatpark jóvoltából.

Az ünnepségen Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas színművésznő programját követően Sótonyi Péter rektor hangsúlyozta, hogy az állatvédelem problémáinak megelőzéséhez az oktatás a legfontosabb eszköz. Az állatorvosok mindig is az állatvédelem szószólói voltak, emellett az utóbbi időben az állatvédelem önálló tudományos területté vált a nemzetközi közösségben. Magyarországon az Állatorvostudományi Egyetem vezeti ezt a folyamatot, és nem túlzás kijelenteni, hogy az egyetem a hazai állatvédelmi kutatások és szakemberképzés központja. Nagy eredmény, hogy egyre több oktatási és gyermekvédelmi intézmény csatlakozik az állatvédelem-pedagógiához – mondta a rektor.

Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője és a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány kuratóriumának elnöke kifejtette, hogy a generációs kutatások alapján okkal lehetünk óvatosan optimisták az állatvédelem és a felelős állattartás jövőjét illetően, mivel a fiatalok hozzáállása az állatvédelemhez egyre pozitívabb.

Koska Hedvig, az Állatvédelem gyerekeknek főszerkesztője, az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány elnöke elmondta, hogy az Állatbarát pályázat révén tavaly létrejött az Állatbarát Pedagógus Kör, melyhez már több mint 800 pedagógus csatlakozott. A program népszerűsége és a pedagógusok elhivatottsága okán elindult az Állatbarát nagykövet program, mely az elhivatott, lelkiismeretes pedagógusokat hivatott díjazni. 

A díjazott intézmények között a Veszprémi Ringató Óvoda első helyen végzett, így 2024-ben ez az intézmény nyerte el az Év Állatvédő Óvodája címet. 

Az oklevelek, tárgyi ajándékok és élménymeglepetések mellett az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja idén állatvédelmi képzést tartott valamennyi állatbarát oktatási intézmény számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában