2024.09.23. 16:00
Szüreti bemutató kisdiákoknak
A szőlőművelés és a mustkészítés rejtelmeivel ismerkedhettek meg a Szivárvány Tagóvoda csöppségei, valamint a Bán Aladár Általános Iskola és a Rákóczi Telepi Tagiskola alsó tagozatos diákjai Várpalotán, a Loncsosi Baráti Kör immár hagyományos szüreti bemutatóján.
Máté Sándor, a civil szervezet elismert borásza mutatta meg a gyerekeknek, hogyan kell darálni és préselni a szőlőt
Fotó: Szabó Péter Dániel
A 2006 óta működő várpalotai civil szervezet több mint tíz esztendeje minden ősszel vendégül lát kisgyermekeket a Muskotály és a Pipacs utca sarkán, Vaczula István elnök asztalosműhelyénél. Akadt ugyan olyan esztendő, amikor a koronavírus-járvány miatt nem tudták megtartani a mára hagyománnyá érett szüreti bemutatót, ám idén már semmi akadálya nem volt annak, hogy a második és harmadik osztályos nebulók, valamint idén először az óvodások is testközelből ismerkedjenek meg a szőlővel, s kipróbálják a darálást és a préselést. Természetesen meg is ízlelhették a maguk készítette mustot, s megmérhették annak cukorfokát is.
A bemutatót a változékony időjárás miatt ezúttal nem az udvaron, hanem az asztalosműhelyben tartották. A baráti kör szőlőműveléssel is foglalkozó tagjai magyarázták el a tudnivalókat könnyen érthető módon a kisdiákoknak, akik a látogatás végeztével apró ajándékokért is vetélkedhettek. Máté Sándor, a civil szervezet elismert borásza mutatta meg segítőivel a téma iránt érdeklődő gyerekeknek a szőlőműveléshez és -feldolgozáshoz használt eszközöket.
– Nagy élmény volt látni a gyermekek örömét, ahogy mosolyogva préselték a szőlőt, valamint kóstolgatták az általuk készített mustot. Reméljük, tetszett nekik, hiszen nem titkolt célunk, hogy a fiatalok kedvet kapjanak a szőlőműveléshez. Nagy örömünkre sokan feltették a kezüket, amikor azt kérdeztük: jártak-e idén már szüreten – mondta el kérdésünkre Vaczula István házigazda, a Loncsosi Baráti Kör elnöke.