Érdekesség

2025.05.18. 19:30

Új őrület a Balatonnál: itt a tücsökfagyi – te megkóstolnád?

Pálfi Attila, a balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizó kreatív mestercukrásza valami igazán különlegessel rukkolt elő: megalkotta a „Ciripella” fantázianevű fagylaltot, amelynek különlegessége, hogy valódi tücsökkel készül. Az újdonság alapja egy gazdag, karamellás, csokoládés-mogyorós ízvilág, amit ropogós tücsökszórás koronáz meg – ezzel a meghökkentő kombinációval a desszert nemcsak ízében, hanem textúrájában is különleges élményt nyújt.

Bár a tücsökfagylalt elsőre szokatlanul hangzik, Európában nem teljesen ismeretlen a rovarok felhasználása édességekben. Németországban például már készítettek fagylaltot rovarliszttel, azonban egész tücsökkel díszített változattal eddig csak a balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizóban találkozhatunk. Pálfi Attila legújabb kreációja, a „Ciripella”, a klasszikus olasz Gianduja ízvilágát idézi karamellás, csokoládés és mogyorós jegyekkel, amit vendégkérésre sós karamellába forgatott ropogós tücsökkel szórnak meg – cukorszórás helyett. Az étvágygerjesztő rovarokat Csehországból szerzi be, és mint elmondta, ízük leginkább a napraforgómagra emlékeztet, így nemcsak különleges, hanem meglepően ismerős élményt nyújtanak.

Tücsökfagylalt - Ez lesz a nyár slágere?
Tücsökfagylalt - Ez lesz a nyár slágere?
Forrás: sonline.hu

Tücsökfagylalt, ez lesz a magyar dubai csoki?

Ez még a lángosos fagyimnál is jobban fogy. Már rendelnem is kellett újabb adag tücsköt. Meglep, hogy mennyire nyitottak az emberek. Nemcsak a bevállalós fiatalok kóstolják meg, hanem idősebb vendégek is bátran kipróbálják

– mesélte a neves cukrász.

A különleges ízek világa nem újdonság Pálfi Attila számára. A balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizóban korábban is találkozhattunk formabontó fagylaltkreációkkal: a kínálat része volt már mentás uborka, hekkes, sőt sajtos-tejfölös lángos ízesítésű fagylalt is – utóbbi különdíjat is elnyert a Balaton Fagyija versenyen. A legfrissebb újdonság, a „Ciripella” a 2025-ös megmérettetésre készült, ahol a zsűri külön kiemelte a fagylalt egyediségét és azt, ahogyan játékos módon kapcsolódik a Balatonhoz és a térség gasztronómiai hagyományaihoz. Pálfi Attila tehát továbbra is mer bátran kísérletezni, újabb és újabb meglepetésekkel gazdagítva a balatoni fagylaltkultúrát - írja a sonline.hu.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában