2025.06.13. 11:33
Rácz Jenő balatoni menzája meggyel sokkol, lazaccal kényeztet: fotókon, videón a sztárséf menüje
Meghívást kaptunk az Ypsilon by Rácz Jenő étterembe, melyet a sztárséf nemrég nyitott meg Alsóörsön. A meghívás részeként á la carte rendelhettünk az étlapról és egy rövid interjút is készíthettünk Barabás Csaba Heinzcel, a Costes Grouptól. A cikkben azt is eláruljuk, milyennek találtuk Rácz Jenő receptjeit.

Fotó: Nagy Lajos / Napló
Barabás Csaba Heinz elmondta, hogy a vártnál sokkal nagyobb az érdeklődés, ami valószínűleg egyrészt Rácz Jenő nevének, másrészt a Costes Group balatoni megjelenésének köszönhető, illetve annak, hogy a nyitó sajtótájékoztató eseményen rengeteg újságíró jelent meg. A kezdeti visszajelzések elég vegyesek voltak, mivel a nyitó héten a felfokozott várakozásokkal szemben mást kaptak az emberek, mint amire sokan előzetesen számítottak, de mára jobban megismerték az új étterem koncepcióját és sok pozitív visszajelzés érkezik.

Fotó: Nagy Lajos/Napló
A helyszín választotta a Costes Groupot, a kikötő tulajdonosa kereste meg Gerendai Károlyt, hogy a kikötőben szeretnének létesíteni egy éttermet és egy kávézós, sütizős pékáruboltot. Barabás Csaba Heinz szerint mind a bolt, mind az étterem megfelelő ahhoz, hogy ki tudják szolgálni a vendégigényeket. Nem is a vitorlás közösséget, hanem inkább a környéken élőket mozgatta meg az új étterem híre, de egész Nyugat-Magyarországnak felkeltette az érdeklődését, hogy kipróbálhassák Rácz Jenő nem fine dining ételeit.
Az étlap összeállítása Rácz Jenő koncepciója, a sztárséf szeretett volna létrehozni egy családiasabb, közvetlenebb, a fine diningtól messze elrugaszkodottabb ételsort. De a séfhez méltó minőségben és gyönyörű tálalásban. Az étlapon folyamatosan változtatnak a szezonalitás követésével és a vendégek visszajelzései alapján. Alapvetően mindig szűk menüsorban gondolkodnak, ami többször változhat. A receptek Rácz Jenő munkái, saját ötletek és koncepciók. A séf rendszeresen jön az étterembe és a konyhán főz, minden héten megtalálnánk ott, de a vendégtérbe nem szokott felmenni.
Barabás Csaba Heinz azt is elárulta, hogy sok olyan sajtóhír jelent meg arról, hogy válogatósak voltak a szakácsok terén, ami nem feltétlenül igaz. Azt vették figyelembe, hogy ki az, aki elég talpraesett ahhoz, hogy a konyhát tudja vinni. Ezen kívül az volt fontos nekik, hogy dolgozzon pontosan, jó minőségben és gyönyörűen. Ilyen volumenű étkeztetésnél kevésbé tudnak a helyi termelőkre építeni, de így is szereplenek az alapanyagok között helyi sajtok, szörpök, húsáruk és környékbeli borok.
Barabás Csaba Heinz szerint a nyár a Balatonnál kétesélyes dolog, amit az időjárás is befolyásol. Eredetileg augusztus 31-ig terveztek nyitva lenni, de még meglátják, hogy lesz-e üzleti értelemben értelme nyitva tartani szeptemberben is. A Costes Group csoport szintjén szeretnének még máshol is hasonló menzaéttermeket létesíteni.
Gasztro különlegességek Rácz Jenő éttermében
Az étterembe fotós kollégámmal érkeztem, így kétféle előételt, főételt és desszertet tudtunk megkóstolni. A főételek közül a választásunk a kacsamájra esett céklával, paszternákkal és ribizlivel, illetve a mangalica sonkára spárgával és barnavajas hollandi mártással. Mindkettőt gyönyörű tálalásban kaptuk. A mangalicasonka nagyon finoman volt fűszerezve, a mártás is passzolt hozzá és a spárga is megadta a kellemes lédússágot. A kacsamájra nagyon kíváncsi voltam, de sajnos az én ízlésvilágomban nem fért össze a savanyú ribizli, az édes cékla és a sós máj kombinációja.
Ezután következtek a főételek:
- Konfitált kacsacomb, petrezselymes burgonya, lilakáposzta, meggy jus
- Lazac, sauce vierge, vichysoisse, póréhagyma
A lazacnál nem tudtam, mire számítsak, mivel a leírt összetevők nagy részét nem ismertem. Az étel azonban minden elképzelésemet felülmúlta, a hal puha volt és ízletes, a krémek magukban is finomak voltak, a lazaccal pedig jól kiegészítették egymást. Sajnos a főételek között is a kacsa volt számomra a gyengébb: a burgonya és a lilakáposzta megállta a helyét, a kacsa puha volt, de nem elég ízes, a meggy pedig szerintem nem harmonizált velük.
Két desszert szerepelt az étlapon: madártej és dobostorta vaníliafagylalttal, így mindkettőből rendeltünk egyet-egyet. A madártej kellemesen hideg volt, nem volt túl édes, vagyis szinte tökéletes volt, de sajnos a tetején a hab nagyon keményre sikerült. A legnagyobb meglepetés a dobostorta volt, ugyanis nem a klasszikus értelemben vett desszert érkezett az asztalunkra, hanem egy újragondolt verziója. A tekercsformájú édességen aranyozott étcsokoládé is volt, vagyis nagyon impozáns lett a kinézete. A fagylalt finom volt, a torta viszont számomra nagyon édesre sikerült és hiányoltam róla a dobostorta jellegzetes karamellrétegét.
Összességében elmondható, hogy az étteremből nagyon szép a panoráma, a belső terek kellemes hangulatot árasztanak, a kiszolgálás nagyon kedves, és ha egy teljes menüsort végigkóstol a vendég, jól tud lakni. Voltak nagyon finom ételek, amik miatt visszatérnénk az Ypsilon by Rácz Jenő étterembe, és kíváncsian várjuk, milyen újítások kerülnek majd a későbbiekben az étlapra.
Rácz Jenő balatoni menzája meggyel sokkol, lazaccal kényeztet: fotókon, videón a sztárséf menüje
Fotók: Nagy Lajos/Napló