Páratlan gasztro élmény

2025.06.13. 11:33

Rácz Jenő balatoni menzája meggyel sokkol, lazaccal kényeztet: fotókon, videón a sztárséf menüje

Meghívást kaptunk az Ypsilon by Rácz Jenő étterembe, melyet a sztárséf nemrég nyitott meg Alsóörsön. A meghívás részeként á la carte rendelhettünk az étlapról és egy rövid interjút is készíthettünk Barabás Csaba Heinzcel, a Costes Grouptól. A cikkben azt is eláruljuk, milyennek találtuk Rácz Jenő receptjeit.

Rácz Jenő balatoni menzája meggyel sokkol, lazaccal kényeztet: fotókon, videón a sztárséf menüje

Fotó: Nagy Lajos / Napló

Barabás Csaba Heinz elmondta, hogy a vártnál sokkal nagyobb az érdeklődés, ami valószínűleg egyrészt Rácz Jenő nevének, másrészt a Costes Group balatoni megjelenésének köszönhető, illetve annak, hogy a nyitó sajtótájékoztató eseményen rengeteg újságíró jelent meg. A kezdeti visszajelzések elég vegyesek voltak, mivel a nyitó héten a felfokozott várakozásokkal szemben mást kaptak az emberek, mint amire sokan előzetesen számítottak, de mára jobban megismerték az új étterem koncepcióját és sok pozitív visszajelzés érkezik. 

Igazi ételkülönlegességek az Ypsilon by Rácz Jenő étteremben
Igazi ételkülönlegességek az Ypsilon by Rácz Jenő étteremben
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A helyszín választotta a Costes Groupot, a kikötő tulajdonosa kereste meg Gerendai Károlyt, hogy a kikötőben szeretnének létesíteni egy éttermet és egy kávézós, sütizős pékáruboltot. Barabás Csaba Heinz szerint mind a bolt, mind az étterem megfelelő ahhoz, hogy ki tudják szolgálni a vendégigényeket. Nem is a vitorlás közösséget, hanem inkább a környéken élőket mozgatta meg az új étterem híre, de egész Nyugat-Magyarországnak felkeltette az érdeklődését, hogy kipróbálhassák Rácz Jenő nem fine dining ételeit. 

Az étlap összeállítása Rácz Jenő koncepciója, a sztárséf szeretett volna létrehozni egy családiasabb, közvetlenebb, a fine diningtól messze elrugaszkodottabb ételsort. De a séfhez méltó minőségben és gyönyörű tálalásban. Az étlapon folyamatosan változtatnak a szezonalitás követésével és a vendégek visszajelzései alapján. Alapvetően mindig szűk menüsorban gondolkodnak, ami többször változhat. A receptek Rácz Jenő munkái, saját ötletek és koncepciók. A séf rendszeresen jön az étterembe és a konyhán főz, minden héten megtalálnánk ott, de a vendégtérbe nem szokott felmenni. 

Barabás Csaba Heinz azt is elárulta, hogy sok olyan sajtóhír jelent meg arról, hogy válogatósak voltak a szakácsok terén, ami nem feltétlenül igaz. Azt vették figyelembe, hogy ki az, aki elég talpraesett ahhoz, hogy a konyhát tudja vinni. Ezen kívül az volt fontos nekik, hogy dolgozzon pontosan, jó minőségben és gyönyörűen. Ilyen volumenű étkeztetésnél kevésbé tudnak a helyi termelőkre építeni, de így is szereplenek az alapanyagok között helyi sajtok, szörpök, húsáruk és környékbeli borok. 

Barabás Csaba Heinz szerint a nyár a Balatonnál kétesélyes dolog, amit az időjárás is befolyásol. Eredetileg augusztus 31-ig terveztek nyitva lenni, de még meglátják, hogy lesz-e üzleti értelemben értelme nyitva tartani szeptemberben is. A Costes Group csoport szintjén szeretnének még máshol is hasonló menzaéttermeket létesíteni. 

Gasztro különlegességek Rácz Jenő éttermében

Az étterembe fotós kollégámmal érkeztem, így kétféle előételt, főételt és desszertet tudtunk megkóstolni. A főételek közül a választásunk a kacsamájra esett céklával, paszternákkal és ribizlivel, illetve a mangalica sonkára spárgával és barnavajas hollandi mártással. Mindkettőt gyönyörű tálalásban kaptuk. A mangalicasonka nagyon finoman volt fűszerezve, a mártás is passzolt hozzá és a spárga is megadta a kellemes lédússágot. A kacsamájra nagyon kíváncsi voltam, de sajnos az én ízlésvilágomban nem fért össze a savanyú ribizli, az édes cékla és a sós máj kombinációja. 

Ezután következtek a főételek:

  1. Konfitált kacsacomb, petrezselymes burgonya, lilakáposzta, meggy jus
  2. Lazac, sauce vierge, vichysoisse, póréhagyma

A lazacnál nem tudtam, mire számítsak, mivel a leírt összetevők nagy részét nem ismertem. Az étel azonban minden elképzelésemet felülmúlta, a hal puha volt és ízletes, a krémek magukban is finomak voltak, a lazaccal pedig jól kiegészítették egymást. Sajnos a főételek között is a kacsa volt számomra a gyengébb: a burgonya és a lilakáposzta megállta a helyét, a kacsa puha volt, de nem elég ízes, a meggy pedig szerintem nem harmonizált velük. 

Két desszert szerepelt az étlapon: madártej és dobostorta vaníliafagylalttal, így mindkettőből rendeltünk egyet-egyet. A madártej kellemesen hideg volt, nem volt túl édes, vagyis szinte tökéletes volt, de sajnos a tetején a hab nagyon keményre sikerült. A legnagyobb meglepetés a dobostorta volt, ugyanis nem a klasszikus értelemben vett desszert érkezett az asztalunkra, hanem egy újragondolt verziója. A tekercsformájú édességen aranyozott étcsokoládé is volt, vagyis nagyon impozáns lett a kinézete. A fagylalt finom volt, a torta viszont számomra nagyon édesre sikerült és hiányoltam róla a dobostorta jellegzetes karamellrétegét.

Összességében elmondható, hogy az étteremből nagyon szép a panoráma, a belső terek kellemes hangulatot árasztanak, a kiszolgálás nagyon kedves, és ha egy teljes menüsort végigkóstol a vendég, jól tud lakni. Voltak nagyon finom ételek, amik miatt visszatérnénk az Ypsilon by Rácz Jenő étterembe, és kíváncsian várjuk, milyen újítások kerülnek majd a későbbiekben az étlapra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában