2025.06.27. 08:05
Súlyos fertőzést okozhat ez a népszerű termék, ha ilyet vett, ne egye meg!
Veszélyes szennyeződést találtak egy népszerű élelmiszerben. A Nébih azonnal intézkedett: a termékvisszahívás az egyik dunántúli húsüzem termékét érinti, amiben szalmonella jelenlétét azonosították.
A magyarok egyik kedvenc húsféleségében találtak veszélyes kórokozót a Nébih szakemberei. Azonnali termékvisszahívást rendeltek el egy győri húsüzem, a Hajnal Húskombinát Kft. egyik termékénél, szalmonella lehetséges jelenléte miatt. Mutatjuk, pontosan melyik húsárut érinti a termékvisszahívás.

Fotó: Udvarhelyi Szabolcs
Termékvisszahívás: ez a kolbász szalmonellát okozhat
A kifogásolt termék a Hajnal Húskombinát Kft. G5134 tételszámú, 2025. 07. 03. lejárati idejű csípős kolbásza. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező csípős füstölt kolbászt ne fogyasszák el, mert szalmonella lehet benne!
A Nébih azt írja, csak a megjelölt tétel esetében találtak szennyeződést, ezért fontos megnézni, ha ilyen kolbászt vett, hogy lehet-e vele baj. Az érintett csípős kolbászt nem szabad megenni, mert betegséget okozhat.
Ezek a szalmonellafertőzés tünetei
A szalmonellózis a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. Ezek a baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe.
Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.
A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul. Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról.
Hogyan lehet a szalmonellamegbetegedést megelőzni?
A szalmonellabaktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. Az így hőkezelt ételek, vagyis
- ha az étel teljes egészében felforrt, vagy ételhőmérővel ellenőrizhetően belsejében is elérte a 75 °C-ot, biztonsággal fogyaszthatók.
- A megmaradt ételt minél hamarabb le kell hűteni, és hűtőbe kell tenni (legfeljebb 5 °C), mert néhány órányi szobahőmérsékleten a tárolás már veszélyes lehet.
- Felhasználás előtt az ételt újra át kell forrósítani, nem elég csak megmelegíteni.
- Nagyon fontos a nyersanyagok és a késztermékek elkülönítése is. Legalább ilyen fontos a gyakori kézmosás.
- Mindig mosson kezet evés előtt vagy mielőtt ételkészítésbe kezdene, és amikor befejezte a nyersanyagok (húsok) előkészítését