Tudni illik, hogy mi illik

2018.04.05. 12:00

A tanárok és a diákok együtt küzdöttek a győzelemért

A helyi középiskolák számára a közelmúltban illemtan-vetélkedőt tartottak, immáron tizedik alkalommal a művelődési központban.

Borsos Renáta

A győztes csapat feladatmegoldás közben. Tagok: Ludvai Bence, Pákozdi Lili, Kovács Gergő és Orbán Helga tanárnő Fotó: Györkös József/napló

Az elmúlt évekhez hasonlóan az illemhez kapcsolódó különféle ismeretekkel a birtokukban szálltak versenybe a csapatok.

Számtalan helyzetben, amikor az illemtan szóba kerül, protokolleseményeket vagy hivatalos okiratokat, leveleket látnak maguk előtt az emberek, pedig egy hétköznapi pizza-evésnek vagy egy buliban történő megjelenésnek, egy randinak, de még egy sms meg-írásának is megvannak a maga szabályai. Hétköznapi tevékenységünket áthatja viselkedésünk, ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy mi illik, hogy a megfelelő módon viselkedjünk, kommunikáljunk.

A győztes csapat feladatmegoldás közben. Tagok: Ludvai Bence, Pákozdi Lili, Kovács Gergő és Orbán Helga tanárnő Fotó: Györkös József/napló

A zsűri döntéshozatali feladatát Oszlánszky Zsolt, Horváth Rita, Viaszné Meinczinger Katalin, Bábics Valéria, Szőke Melinda, Horváth-Tölgyesi Katalin, Lóránd Éva látta el a versenyen. Az idén jubiláló esemény formabontónak bizonyult abból a szempontból, hogy a csapatokat egy-egy tanár is erősítette, mivel a téma az iskolai viselkedés volt. Az illemtantotótól kezdve a szituációs gyakorlatig szinte minden típusú fel-adatban helyt kellett állniuk a versenyzőknek, akik az élményeken és a díjakon kívül bizonyára olyan ismeretekkel is gazdagodtak, amelyek a továbbiakban még a hasznukra válhatnak.

A zsűri elnöke, Oszlánszky Zsolt szerint az elmúlt tíz esztendő rávilágított arra, hogy igény van az ilyen jellegű

tudás megszerzésére: a diákok jelenlétükkel bizonyították, hogy szeretik tudni, mit jelent a magabiztos fellépés, az illendő viselkedés politi-kától, vallástól, nemtől, életkortól és végzettségtől függetlenül.

Az illemtan-vetélkedőn az első helyen a Bródy Imre Gimnázium, másodikon a Bánki Donát Intézményegység, míg harmadikon a Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium csapata végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában