zirc

2018.07.16. 07:00

Apátot választottak a ciszterci rend élére

Bérczi László Bernát eddigi kormányzóperjelt választották a zirci ciszterci közösség új apátjává július 13-án.

Müller Anikó Hanga

Bérczi László Bernát atyát választották a ciszterci rend apátjává

Ennek előzményeként 2017. június 14-én Mauro Giuseppe Lepori ciszterci generális apát elfogadva Dékány Árpád Sixtus apát lemondását, Bérczi László Bernát atyát nevezte ki egy évre a Zirci Ciszterci Apátság kormányzóperjelévé. Apáti megbízatása mostantól hat évre szól. Bernát apát úr Pécsett született, itt végezte az általános iskolát, majd a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában érettségizett. Ugyancsak Pécsett szerzett műszaki informatikából diplomát, ezt követően lépett be a rendbe, 2001-ben.

Bérczi László Bernát atyát választották a ciszterci rend apátjává

A noviciátus után teológiai tanulmányait a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán végezte, mellyel párhuzamosan informatika tanári végzettséget szerzett. Ünnepélyes örökfogadalmat 2007-ben tett, 2008-ban szentelték pappá. 2009-2012 között a Zirci Szent Bernát Idősek Otthona igazgatója volt, segédmagiszter, pályázati felelős, alperjel és oktatási főigazgató. 2012-től a pécsi Nagy Lajos Gimnázium hittan- és informatika szakos tanára, lelkipásztora lett, 2017-ig. Az apátválasztást a rend generális apátja vezette, részt vett Peter Verhalen, a Ciszterci Rend Zirci Kongregáció dallasi apátja és Dr. Horváth Olga, a kismarosi Ciszterci Nővérek Boldogasszony Háza Monostor apátnője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában