tizenhárman a tizenötből

2018.02.21. 20:39

Ártatlannak vallották magukat a vörösiszapper vádlottjai

Mind a tizenhárom meghallgatott vádlott tagadta bűnösségét a vörösiszap-katasztrófa ügyében indult megismételt eljárás hetedik tárgyalási napján szerdán a Győri Törvényszéken.

Marton Attila

A Németh Miklós bíró vezette tanács az ügy tizenöt vádlottja közül tizenhármat hallgatott meg szerdán. A felelősségét egyik vádlott sem ismerte el, vallomást nem tettek, és kérdésekre sem válaszoltak.

Egy vádlott kivételével mindannyian a korábban tett vallomásaik ismertetését, felolvasását kérték a bíróságtól. A másodrendű vádlott, D. József, a MAL Zrt. jelenlegi vezérigazgató-helyettese a segítségnyújtással kapcsolatos vádpontban egészítette ki korábbi vallomását. Úgy vélte, a vádirat ténybeli hiányosságokat tartalmaz, amelyekből helytelen következtetéseket von le. Leszögezte, magatartása megfelelt a jogszabályoknak és a veszélyelhárítási terveknek, a hatóságokkal együttműködött.

A harmadrendű F. Józsefné környezetvédelmi felelős korábbi vallomásaiban azt mondta, a szakhatóság minden évben elfogadta a MAL jelentéseit. A negyedrendű Sz. Tibor – aki a diszpécserszolgálatban dolgozott 2010-ben – a nyomozás során azt vallotta, nem volt műszaki előzménye a katasztrófának: amikor értesült a gátszakadásról, a felettesétől kapott utasításnak megfelelően megkezdte az üzem leállítását.

Ugyanakkor a nyolcadrendű L. László termelési vezető korábban úgy nyilatkozott, Sz. Tibor több mint húsz percig nem értesítette a hatóságokat. Az ötödrendű vádlott, D. József divízióvezető korábbi vallomásaiban úgy nyilatkozott, extrém mennyiségű csapadék hullott 2010-ben, de a betöltési szintet nem lépték túl.

P. Ferenc hatodrendű vádlott – akinek egyik feladata a kazetták napi vizsgálata volt – a nyomozás során azt mondta, nem volt semmilyen jele a gátszakadásnak a tragédia előtti napokban.

A büntetőper a vádlottak további vallomásainak, valamint a tanúk vallomásainak felolvasásával folytatódik.

A vörösiszapper megismételt elsőfokú tárgyalása tavaly decemberben kezdődött, miután az előző eljárásban másodfokon a Győri Ítélőtábla 2017. februárban hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék valamennyi vádlottat felmentő határozatát, és új eljárás lefolytatását rendelte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában