Badacsonytomaj

2017.10.22. 14:02

Badacsonyi emlékszüret Nagy Imre tiszteletére

Emlékszürettel idézték fel Nagy Imre 1956. októberi látogatását a Zabó-birtok egyik dűlőjében vasárnap.

Marton Attila

 

A néhai miniszterelnök 1956. október 22-én látogatott Badacsonyba Zabó János meghívására, és részt vett a helyi szüreten is. Nagy Imre itt töltötte utolsó békés napját, délután utazott fel Budapestre, ahol másnap kitört a forradalom. A birtokon évek óta hagyomány, hogy az eseményt emlékszürettel idézik fel. Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke beszédében kiemelte, a forradalomhoz csatlakozó munkásokat, diákokat vagy a parasztság tagjait különböző célok vezérelték, a kommunista diktatúra megdöntésében és a megszálló szovjet csapatok kivonásában egyetértettek. Hozzátette, 1956 forradalma és szabadságharca hazánk egyik legsötétebb diktatúrájának vetett véget, amelynek évei alatt ezrek kerültek hamis vádakkal börtönbe, százezreket telepítettek ki, és ezreket zártak internáló vagy kényszermunkatáborba.

– Az események résztvevői történelmet írtak: Nagy Imre miniszterelnök és a kormány, a munkástanácsok tagjai, az írók és újságírók, akik szabadon alkothattak, az utcára vonuló és barikádokon harcoló diákok éppúgy, mint a Sztálin-szobor ledöntői – fogalmazott Fenyvesi Zoltán.

A látogatás tiszteletére emelt emlékkőnél tartott koszorúzás után a résztvevők Zabó János leszármazottai, a Sipos-család közreműködésével egy rövid szürettel idézték fel az 1956. október 22-i eseményt, majd bemutatták a 2016. évi emlékbort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában