Bakonypölöske

2017.11.14. 08:00

Megáldották az új stációképeket

A múlt héten elhelyezett, Jézus keresztútját megörökítő új stációképeket a helyi német nemzetiségi önkormányzat finanszírozta.

Laskovics Márió

A bakonypölöskei Szent Márton püspök-templom új stációképekkel gazdagodott a múlt héten, a keresztút tizennégy stációját megörökítő sorozatot Árus-Kovács Gábor plébános szentelte fel a szombati búcsúi szentmise keretében. A tizennégy stációkép a Csonka házaspár kezdeményezésére a helyi német nemzetiségi önkormányzat anyagi hozzájárulásával valósult meg.

Csonka Ferenc elmondta, a régi képek már leamortizálódtak, ezért gondolkodtak újakon, és egy felvidéki, a somorjai Nagyboldogasszony-plébánia honlapján találtak megfelelőkre. A mintául szolgáló képek tűgobelin technikával készültek egy tizennegyedik századi ismeretlen olasz festőművész képei alapján. Ezek reprodukcióit aztán Miklós Mihály grafikus művész készítette el anyagáron, munkadíjat nem felszámítva. A nyomatok habosított PVC-re készültek. A kereteket pedig egy ajkai bútorgyártó cég készítette, melynek ügyvezetője, Somlai Péter bakonypölöskei lakos. Érdekesség, hogy a stációfeliratok német nyelvűek, azonban Jézus neve magyarul szerepel rajtuk.

Mint megtudtuk, a helyi német nemzetiségi önkormányzat Meilinger István elnök vezetésével a mostani kezdeményezés mellett sok más hagyományőrző programot is támogat a faluban, illetve a Noszlopi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában. Jóvoltukból az iskola tanulói megfordultak már Bécsben, tavaly ősszel a pilisszentiváni, idén pedig a sombereki német nemzetiségi tanösvényt járták be. Valamint minden évben támogatják az iskola német nemzetiségi kulturális hetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában