születésnap

2017.09.18. 08:30

Húsz éve az élhetőbb Balaton-felvidékért

Egy ilyen ünnepnek a központi gondolata a felelősség kell, hogy legyen; felelősség mindazért, amit ránk bíztak – emelte ki V. Németh Zsolt államtitkár szombaton a Balaton-felvidéki Nemzeti Park létrehozásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Salföldi Majorban.

Leitner Vera

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Húsz éve ezelőtt megtörtént az, ami majdnem egy évszázados álma volt a Balaton és a Balaton-felvidék szerelmeseinek: a terület ökológiai védelme és az ökoturizmus fejlesztésére, a Balaton-felvidék természeti és kultúrtörténeti értkeinek védelmére 1997. szeptember 23-án létrehozták a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságot (BfNPI) Magyarország nyolcadik nemzeti parkjaként, ötvenhatezer hektáron. A BfNPI-t hat korábbi tájvédelmi körzetből alakították ki a Tihanyi-félsziget, a Pécselyi-medenc, a Káli-medence, a badacsonyi tájvédelmi körzet, a Keszthelyi-hegység és a Kis-Balaton összekapcsolásával – mondta el Puskás Zoltán, a BfNPI igazgatója a szombati ünnepségen a Salföldi Majorban, a nemzeti park első bemutatóhelyén. – A természetvédelem nem öncélú, nem magunkért tesszük. Meggyőződésünk, hogy jót teszünk, jobbá és élhetőbbé tesszük ezt a világot, vagy legalábbis megóvjuk szűkebb és tágabb környezetünket – tette hozzá az igazgató.

 

– Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy találkozzunk, mert a találkozás mindig nagyon vékony szálat húz ember és ember közé. Ezeknek összességéből fonhatjuk meg azt a kötelet, köteléket, amellyel erősebbé tehetjük, amit képviselünk, s ez itt és most a magyar természetvédelem – mondta el Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár ünnepi beszédében. Kiemelte, az előző uniós ciklusban 2300, a jelenlegi ciklusban 2800 milliárdot fordított a kormány beruházásokra, programokra, s ennek kézzelfogható eredménye többek között, hogy az elmúlt hét évben a magyar nemzeti parkok állatállománya 45 százalékkal nőtt meg, illetve 79 új országos természeti területtel gazdagodott az ország.

A BfNPI alapításának 20. évfordulója alkalmából a park munkatársai közös ünneplésre invitálták az aznap Salföldre látogatókat, akiket színielőadás, lovasbemutató, illetve játszóház és kézműves foglalkozás várt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában