Közel kétmilliárdból indulnak fejlesztések

2018.01.11. 11:30

Balatonalmádiban 2018 a fejlődés éve lesz

Közel kétmilliárd forintot nyert el fejlesztési célokra a település, valamint több értékes ingatlannal is gazdagodott a város tavaly.

Marton Attila

Keszey János Fotó: Penovác Károly

Keszey János polgármester elmondta, 2017 a város történetének bő esztendői közé tartozik, gyarapodott a település és a helyi közösség is erősödni tudott.

– Tavaly mintegy kétmilliárd forintot nyertünk el hazai és európai uniós pályázatokon fejlesztési célokra, és több nagy értékű, patinás ingatlannal gazdagodott városunk. Ezek után nem túlzás azt állítani, az új esztendő az építkezés és a fejlődés éve lesz – hangsúlyozta a polgármester.

Keszey János kiemelte, közel 600 millió forintot nyertek el európai uniós pályázaton a Mogyoró utcában építendő új óvodára. A tíz csoportszobát magában foglaló épület kiváltja majd a Bajcsy-Zsilinszky utcai épületeket is.

Keszey János Fotó: Penovác Károly

Keszey János elmondta, a település a Belügyminisztérium mintegy 120 millió forintos támogatásából visszavásárolta a magtár épületét. Az államtól ingyenesen a városhoz került a kolostor épületegyüttes, amelynek felújítására és kulturális célú hasznosítására kötelezettséget vállaltak. Már folynak a Vörösberényi program című projekt előkészítési munkái Kerényi Imre közreműködésével. A turisztikai ügynökség pályázatán mintegy százmillió forintot nyertek a Wesselényi, a Budatavai és a Káptalanfüredi strand felújítására. A támogatásból megújultak épületek, kabinsorok, mosdók, és új eszközöket is beszereztek, valamint korszerűsítették a világítást és térfigyelő kamerákat is felszereltek. Egy másik pályázat és önerő révén csúszdapark, homokos pálya és parti italbár létesül a Wesselényi strandon több mint 180 millió forintból. Sikeres pályázat után újulhat meg a vörösberényi egészségügyi intézmény épülete. Mintegy 60 millió forint támogatással és saját erő felhasználásával a meglévő gyermekorvosi rendelő és védőnői szolgálat mellé ebbe az épületbe helyezik át a vörösberényi felnőtt háziorvosi rendelőt.

Pályázati forrásból hajt végre a fenntartó energetikai felújítást a két tannyelvű gimnázium épületén. A beruházás során kicserélik a nyílászárókat, szigetelik az épület homlokzatát, új kazánt helyeznek üzembe és napelemeket is telepítenek 2018-ban. Megújulhat a Veszprémi út külterületi szakasza, majd egy következő ütemben a belterületi része.

Megújult tavaly a Hadak útja melletti park és a Park utcai játszótér, év végén sportpark épült a Szent Erzsébet ligetnél, valamint korszerűsítették a liget közvilágítását.

A város sikeresen pályázott több utca felújítására, így idén megújul a Bajcsy-Zsilinszky, a Móra Ferenc és a Szent Imre utca egy-egy szakasza, valamint aszfaltozzák a Venyige és Egry József utca, valamint a Remete köz egy-egy részét. A Panoráma kerékpárút továbbépítésére 265 millió forint támogatást nyert el a település. Az új szakasz a kiépített kerékpárúthoz csatlakozva részben önálló kerékpárútként, részben vegyes forgalmú útként készül el a volt töltés nyomvonalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában