Apró segítség – másnak az élet

2017.12.11. 11:30

Balatonfüreden is helyeztek ki ételdobozt

Ételdobozt helyeztek el a közelmúltban a bevásárlóközpont élelmiszerboltjának liftes bejárata mellett a Reformáló Egyesület tagjai.

Sági Ági

Smudláné Fazekas Margit a füredi ételdoboznál. Önkéntesek és támogatók gondoskodnak róla, hogy ne maradjon üresen. Számítanak a lakosság adományaira is Fotó: Sági Ági

A dobozba élelmiszert lehet tenni, amit a rászorulók kivehetnek. Smudláné Fazekas Margit lapunknak elmondta, hogy az első dobozt saját családi házuk kerítésére tették fel, ami sokaknak megtetszett, és csatlakozni szerettek volna. Azóta, ha megkeresik őket, segítenek a doboz beszerzésében és elhelyezésében, de a doboz mögött helyi civilek állnak.

Smudláné Fazekas Margit a füredi ételdoboznál. Önkéntesek és támogatók gondoskodnak róla, hogy ne maradjon üresen. Számítanak a lakosság adományaira is Fotó: Sági Ági

Füreden is helyi kezdeményezésből valósult meg az ötlet. Ezeket a dobozokat nemcsak a hajléktalanok használják, hanem olyan nehéz sor-sú, elszegényedő családok is, amelyek nincsenek a szolgálatok látókörében.

– Nagyon segítőkész volt a füredi Tesco vezetője. Nemcsak megengedte, hogy a dobozt felszereljük a bolthoz, de azt is megígérte, hogy vásárlóikat rendszeresen tájékoztatni fogják az adományozási lehetőségről. Nagyon sok megkeresésünk van, de csak akkor rakunk ki dobozt, ha a amögött biztos támogatók is állnak. Ez lehet egy pékség vagy zöldséges, de szükség van nagyobb támogatókra is, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy teljesen lakossági adományokból nehéz fenntartani a rendszert – mondta el Smudláné Fazekas Margit.

A dobozba lehet tenni tartós élelmiszert is, de a megmaradt vasárnapi ebédnek is sokan örülhetnek. Ha kész-ételt rak ki valaki, akkor azt tegye dobozba és címkézze fel, hogy mit tartalmaz és mikor készült.

– A rászorulók gyorsan megtanulják, hogyan kell használni ezeket a dobozokat. A lényeg, hogy mindenki csak azt veszi ki, amire tényleg szüksége van, és hagy benne élelmiszert másoknak is – tette hozzá az elnök.

Egy-egy doboz mögött több önkéntes áll, aki naponta akár többször is ellenőrzi, hogy milyen élelmiszerek kerülnek a bele, a nem megfelelő vagy lejárt termékeket kiszedik. A füredivel együtt most már országszerte tizenhat ételdoboz segít a rászorulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában