tragédiák az utakon

2017.09.24. 09:30

Baleseti helyszínelők: „Sokszor mi húzzuk össze a fekete zsákot”

Elütni egy embert a te hibádból, a saját magad hibájából, mindenki gondolhatja, hogy az egy borzalmas dolog!

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos

Egy pillanatra nem figyelsz, egy pillanatra szabályt szegsz, akkor megváltozik tőle az életed, és megváltozhat másnak az élete, még akár olyan szinten is, hogy életét veszti és meghal. Elütni egy embert a te hibádból, a saját magad hibájából, mindenki gondolhatja, hogy az egy borzalmas dolog! – lehetett látni egy filmben, amelyben Pásztor István, a legendás kézilabdás beszélt egy gyorshajtással kapcsolatos balesetére utalva a veszprémi Városházán.

- Huszonkét éve vagyok rendőr, kezdetben motoros szolgálatot teljesítettem, 17 éve dolgozom baleset-helyszínelőként. Ez idő alatt hetvenen haltak meg azoknál a baleseteknél, amelyeknél helyszíneltem, közülük 15-en ismerőseim voltak, utóbbi lányom egyik ismerőse volt, tavaly decemberben – ütötte meg az alaphangot Pintér József a Veszprémi Rendőrkapitányság képviseletében. A baleset-helyszínelő a munkája során hivatalból készített képekből, videofelvételekből az emberi méltóság megőrzésével állított össze filmet megelőzés, figyelemfelkeltés céljából, hogy aki azt látja, tanuljon belőle a közlekedésnél! A filmet, melyet mindenütt bemutat, ahol érdeklődnek iránta, a zsúfolásig megtelt teremben megtekintette Tarcsa Csaba megyei rendőrfőkapitány, Ipsits Csaba városi rendőrkapitány és Mohos Gábor, Veszprém jegyzője.

Pintér József huszonkét éve rendőr, kezdetben motoros szolgálatot teljesített, tizenhét éve dolgozik baleseti helyszínelőként. Ez idő alatt hetvenen haltak meg azoknál a baleseteknél, amelyeknél helyszínelt Fotó: Balogh Ákos

- Tudom, mi a baleset, én is estem el motorral, műtöttek kilenc órán át, mondta, majd így folytatta: – Mi helyszínelők vagyunk, akik adott esetben bokáig járunk az akkumulátorsavban. A balesetnél pontos munkát kell végezni bármilyen cudar időjárásban is, mert azon később bírósági döntés múlhat. Ahol mi járunk, az sajnos több embernek a végállomás, és megtörténik, hogy mi húzzuk össze a fekete zsákot – fogalmazott, majd mindezt szemléltetve elindította a filmet. A filmkockákon borzalmas tragédiákat, ütközés után a roncsokba szorult embereket, a gyermekülés hiánya miatt bekövetkezett halálesetet, az életért keményen küzdő mentősöket, tűzoltókat, rendőröket, felismerhetetlenségig összetört, ki- és elégett autókat, motorokat, útszéli keresztfákat lehetett látni.

Pintér József azt mondta, a baleseteknek több oka volt, ilyen, amikor nem használták a biztonsági övet, alkoholt fogyasztottak, link, figyelmetlen módon közlekedtek, hibáztak előzésnél, a sebességet nem jól választották meg, elaludtak, illetve telefonáltak. Azt mondta, értehetetlen az, hogyan közlekednek, mennyire felelőtlenek egyesek, nem gondolnak sem maguk, sem mások életére az utakon! Több borzalmas példát említett, egyik szerint az autóban négyen utaztak, köztük egy gyermek, senki nem volt bekötve, a járművön négyféle gumi volt, és a balesetnél hárman a helyszínen meghaltak. Utalt rá, a padkára való lehajtás, majd az ütközés is többször tragédiával végződött már.

A helyszínelő bemutatott két kisfilmet, amelyeken Pásztor István, az ismert kézilabdás beszélt a gyorshajtás miatt történt balesetéről, majd Csík János, a népszerű zenekar vezetője is megszólalt, aki ködben előzött, majd karambolozott, emiatt kétszer élesztették újra, a mellette ülő élete is hajszálon múlott.

Az előadáson Enyingi István gépjárművezető-oktató, aki utánképzéssel foglalkozik azoknál, akiktől baleset miatt vették el a vezetői engedélyt, szintén több, elrettentő példát említett. Arról is beszélt, hogy sok ember élete örökre megpecsételődik, illetve többen éveken át képtelenek feldolgozni a tragédiákat, amiket ők okoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában