nyílt nap a mentőállomáson

2017.10.18. 07:30

Bárki megtanulhatja az újraélesztést

Az újraélesztés világnapján a tapolcai mentőállomás nyílt napot tartott, hogy bárki megtanulhassa a legfontosabb elsősegélyszabályokat.

Tóth B. Zsuzsa, MTI

A tapolcai mentőállomáson nyílt napon gyakorolták a hivatali dolgozók, képviselők az újraélesztést. A képen Dobó Zoltán polgármestert irányítja Ugodi Viktória mentőtiszt Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Közben hétfőn elindult az életmentést segítő országos mobilalkalmazás, a Szív City.

A tapolcai hivatal dolgozói és az önkormányzati képviselők közül néhányan vállalkoztak rá, hogy felelevenítik az egykor elsősegélyből tanultakat. A mentőállomás dolgozói ambubabán mutatták be a tennivalókat, részletesen elmagyaráztak mindent, amit újraélesztés előtt és közben tudni kell. Mint kiderült, több szempontot is figyelembe kell venni a siker érdekében, a nyugodt helyszíntől kezdve a segélyhívás fontosságán át a megfelelő technikáig, ritmusig. Lényeges például, hogy kemény helyre, akár a padlóra, földre fektessék a nem lélegző beteget, hogy a kompressziót valóban a mellkas vegye fel. Emiatt kell ügyelni az egyenes kartartásra. A legfontosabb, hogy szükség esetén tudjuk, mit kell tenni, ha van lehetőségünk segíteni, ne álljunk tanácstalanul a mentők megérkezéséig.

A tapolcai mentőállomáson nyílt napon gyakorolták a hivatali dolgozók, képviselők az újraélesztést. A képen Dobó Zoltán polgármestert irányítja Ugodi Viktória mentőtiszt Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Elindult a Szív City elnevezésű, életmentést segítő mobilalkalmazás az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ). Az applikáció letölthető androidos és IOS-rendszeren egyaránt. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a hétfői sajtótájékoztatón arról beszélt, a kezdeményezés szép példája a civil és az állami szféra együttműködésének. Mint mondta, évente több ezren lesznek rosszul az utcán hirtelen keringésleál- lás miatt, és a túlélés esélyét nagyban növeli, ha valaki a mentők kiérkezéséig el tudja kezdeni az újraélesztést. Ónodi-Szűcs Zoltán kiemelte, az alkalmazás egyedülálló Európában, és reméli, hogy ezzel példát tudunk nyújtani a többi ország számára.

A Szív City alkalmazás lényege, hogy ha valaki rosszul lesz az utcán, a mentők riasztása után az eset ötszáz méteres körzetében tartózkodó felhasználóknak is értesítést küld. Az oda érkező laikus életmentők így elkezdhetik az újraélesztést a mentők kiérkezéséig. Nagy Ferenc, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai vezetője elmondta, amint a regisztrált felhasználó megkapja a mentőktől a riasztást, az „indulok” gombra kattintva térképes segítséget kap a helyszín megtalálásához. Hozzátette: egy hirtelen szívleállás túlélési esélye azonnali segítség nélkül tíz százalék alatti, de ha valaki megkezdi az újraélesztést a szakszerű segítség megérkezéséig, akkor a túlélés aránya négyszer-ötször magasabb.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője közölte, több mint ötezren töltötték le a Szív City applikációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában