berhidai napok

2017.09.21. 10:00

Kovács Lázár: Fontos beszélni az egészséges táplálkozásról

Séf, food stylist, gasztronómiai tanácsadó, gasztrorendezvények házigazdája – a hazai és nemzetközi elismerésekben bővelkedő Kovács Lázárt, avagy Lázár chefet nem kell bemutatni senkinek, neve itthon és külföldön is jól cseng gasztroberkekben.

Leitner Vera

Az ismert séffel a XXV. Berhidai Napokon szervezett lekvárversenyen beszélgettünk a megye sajátosságairól, a diákok egészséges étkezéséről és természetesen a lekvárokról.

– Berhidán még nem jártam, viszont a megyében, a környéken többször is megfordultam. A Város lekvárja verseny szerintem azért is jó kezdeményezés, mert lekvárt az országban rengetegen készítenek. Szinte mindenki tud lekvárt főzni, de nem mindig találkozhatunk ennyi ritka, különleges ízzel egy helyen, mint például a somból, jostából, goji bogyóból készült lekvár. Az ilyen és ehhez hasonló versenyeken nekem is lehetőségem van arra, hogy fejlődjek, tanuljak, illetve, hogy például az étterem számára összegyűjtsem azokat a termelőket, gyártókat, akik minőségi termékek előállításával foglalatoskodnak.

A Balatoni nyár című műsor 2017-es évadában ismét Kovács Lázár volt az utazó sztárséf, aki a magyar tengert és ennek megfelelően Veszprém megye több Balaton-parti és -közeli települését meglátogatta, A séf elmondta – míg látogatásait a nézők és a helyiek számára egyaránt maradandóvá tette különleges ételeivel, vendégeivel, sztorijaival –, a forgatások alatt maga is számos élményt gyűjtött, mégis, az egyes vidékek, települések elsősorban szakmai szempontból ragadták meg.

– Azok a községek és falvak maradtak meg igazán, ahol az emberek olyan gazdaságokat tartanak fenn, amelyekben minőségi termékeket, élelmiszereket állítanak elő, hoznak létre, gondolok itt az ízletes sajtokra, kenyerekre például. Ezek nyújtottak nekem mint szakácsnak valóban maradandó élményt, amellett, természetesen, hogy valóban csodálatos a környék, főleg a Balaton miatt.

Lázár séf azonban nemcsak a különleges ízeket, hanem az egészséges ötleteket, recepteket is keresi, így nem véletlen, hogy idén tavasszal hamar az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Élj könnyebben! kampánya támogatójává vált. Ennek keretében diákok szavazhattak és választhatták ki az ötven legfinomabb iskolai menzaételt, s a nyertes ételek között szerepeltek olyan új, egészséges fogások is, mint például a bulguros húsgombóc, zöldséges kuszkusz, zabpelyhes sertésvagdalt és a coleslaw saláta is. Az OGYÉI-kampányban közreműködő Lázár több bemutatón is bizonyította, hogy a friss alapanyagokból, zöldségből, gyümölcsből, só és cukor hozzáadása nélkül készült fogásokat a gyerekek jóízűen elfogyasztják. Mivel a diákévek alatt a legtöbb gyermek az iskolában eszik, így egészségüket, fejlődésüket meghatározza a menzakoszt. Kovács Lázár úgy véli, éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk a közétkeztetés által nyújtott táplálkozási lehetőségek minőségére, ám hozzátette, az otthoni példa is legalább ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb.

– Rengeteg az okostelefon, a tablet, s megjelentek már olyan alkalmazások is, amelyek egyébként pontosan erre vonatkoznak, a tudatos étkezésre, a vásárlásra. Ezek játékos formában mutatják be és hozzák közelebb a tudatos táplálkozást – mondja el Lázár. – Ma már az a gyerekek felé intézett felszólítás, hogy olvass el egy könyvet, nem fog működni, szülőként mondom. Ehelyett inkább ezeket az új technikákat kellene igénybe venni és azzal tanítani őket. Létezik olyan mobiltelefonos alkalmazás, amely, ha a kamerával rámegyek bizonyos termékekre, felismeri és elmondja, hogy abban az adott élelmiszerben, termékben melyek a káros anyagok, melyek a jó, hasznos anyagok, és egyébként a nap mely szakaszában érdemes fogyasztani. Én ezektől várnék áttörést a jövőben. De már ha otthon akár csak beszélgetünk az étkezés fontosságáról, illetve, ha csak egész egyszerűen együtt eszünk vagy saját magunk készítünk a gyerekeknek reggelit, az már hihetetlen mérföldkövet jelent. Általában viszont ez marad el, a közös étkezés, melynek alkalmával egyébként lehetőség nyílna beszélgetni az egészséges táplálkozásról. Ennek a szerepét pedig nem szabad lebecsülnünk.

A XXV.Berhidai Napok folyamán Kovács Lázár mesterszakács Kotzó Lászlóval, Ősi polgármesterével együtt kóstolt végig és bírált el százharminc lekvárt, melyek a Város lekvárja versenyre érkeztek. A klasszikus ízek mellett egészen különleges ízkompozíciók is megmérettettek, így például rebarbarás-banános, céklás, cukkinis, levendulás-barackos ízek is felbukkantak a versenyen. Lázár séf elmondta, a bírálásnál figyelembe kell venni a lekvárok színét, állagát, illetve a sav és a cukor helyes arányát. A verseny végeredményeként öt kategóriában – barack, klasszikus, vegyes, zöldség és kreatív különleges – hirdettek egy-egy Város lekvárja elismerést, s ezen túl valamennyi résztvevő arany, ezüst vagy bronz kanál elismerésben részesült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában