ilyenkor sem áll meg az élet

2017.11.17. 17:29

Bezárult a zirci arborétum kapuja

November 15-én volt utoljára látogatható idén a Zirci Ciszterci Arborétum, mely március 15-ig bezárta kapuit. Az élet azonban nem áll meg a parkban ilyenkor sem, az arborétum munkatársaira váró feladatokról Bakos György főkertészt kérdeztük.

Leitner Vera

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– A legsürgetőbb feladataink közé tartozik most a két október végi vihar kárainak megszüntetése, elveszítettünk néhány fát, mások pedig megsérültek – emeli ki Bakos György, a Zirci Ciszterci Arborétum főkertésze. – Körülbelül 5–6 fa, köztük például hegyi juhar, amúri parásfa, illetve egy vörösfenyő is megsérült, a keletkezett károkat kell most felszámolnunk. Az ezzel járó feladatok mellett szeretnénk folytatni az erdőfoltok kitisztítását, hogy a sok magonctól, melyek kikeltek, megtisztítsuk az erdősávokat.

A főkertész arról is beszámolt, hogy zárás idejére megérkeztek már az első téli vendégek: a léprigók, süvöltők, keresztcsőrűek jelentek meg az arborétumban, s ilyenkor már a cinegék jelenléte is jobban észrevehető. – A téli időszak munka szempontjából jól kihasználható, ilyenkor intenzívebben folynak azok a munkák, melyek a látogatók jelenléte mellett nem végezhetők el. – Vannak fák, melyek ápolásra szorulnak, jelenleg is zajlanak az egyeztetések a szakemberekkel, akik a téli időszakban fognak ezeken a növényeken komolyabb beavatkozásokat végezni, például a korhadt részeket a fakoronákból eltávolítani.

Bakos György elmondta, márciusban, a nyitást követően hirtelen megugrik az arborétum látogatottsága, majd beáll egy nyugodt időszakra, melyet májustól a diákcsoportok érkezése élénkít meg, ez június közepéig tart, melyet szintén egy egyenletesebb látogatószám követ. Idén huszonhétezren érkeztek az arborétumba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában